'Afetler herkesi etkiler ama bazılarını daha fazla…'
Konak Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 'Engelli, Yaşlı ve Özel Gereksinimli Bireyler için Afet Stratejisi ve Risk Azaltma Yöntemleri' semineri, afet süreçlerinde kapsayıcılığın ve erişilebilirliğin hayati önemi üzerine çarpıcı mesajlara sahne oldu.
Konak Belediyesi, Afet Dayanışma Ağı ve İzmir Kültürpark Rotary Kulübü iş birliğinde Güzelyalı Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen seminer, başta engelli bireyler olmak üzere afetlerde savunmasız grupların karşılaştığı riskleri gündeme taşıdı. Semineri, Konak Belediyesi Afet İşleri Müdürü Şebnem Firdevs Karakaya ile Konak Afet Merkezi (KAM) Arama Kurtarma Timi de yakından takip etti.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Konak Belediyesi Afet İşleri Müdürü Şebnem Firdevs Karakaya, kapsayıcı afet stratejilerinin gerekliliğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Afetler, hepimizin yaşamını aniden ve derinden etkileyebilecek olaylardır. Ancak bazı bireyler; yaşlılar, engelliler ve özel gereksinimli vatandaşlar, çok daha kırılgan hale gelir. Bu nedenle afet yönetimi süreçlerinde kapsayıcı, eşitlikçi ve erişilebilir çözümler üretmek, yerel yönetimlerin en önemli sorumlulukları arasındadır. Konak Belediyesi olarak biz, tüm toplum kesimlerini içe alan, dayanışma temelli afet hazırlık kültürü oluşturmak için çalışıyoruz.”
Sosyal Pedagog, Erişilebilir Kent Düzenlemeleri ve Engelsiz Turizm Uygulamaları Uzmanı Adem Kuyumcu’nun sunumuyla devam eden etkinlikte, afetlere hazırlıkta erişilebilirliğin kritik rolü anlatıldı. Türkiye’nin büyük bir bölümünün deprem kuşağında olduğuna dikkat çeken Kuyumcu, sadece merkezi yönetimin değil, yerel yönetimlerin, sivil toplumun ve bireylerin de afetlere karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.
Kuyumcu konuşmasında çarpıcı mesajlar verdi:
“Engelleri yaratanlar da engelleri kaldıranlar da insanlardır. Hepimiz engelli adayıyız, ifadesi çok kullanılıyor. Yapmayalım. Engellilik bir tercih değildir, aday olunmaz. Engellilik zor ve zorunlu bir yaşam biçimidir.”
Bu sözlerle erişilebilirliğin bir lütuf değil, bir zorunluluk olduğunu hatırlatan Kuyumcu, afetlerde daha çok hayat kurtarmanın yolunun önceden alınacak doğru tedbirlerden geçtiğini ifade etti.