• Haberler
  • Sağlık
  • Ağız sağlığı sadece dişleri değil, zihni de etkiliyor!

Ağız sağlığı sadece dişleri değil, zihni de etkiliyor!

Ağız sağlığı, yalnızca estetik bir kaygı ya da fiziksel sağlık konusu değil aynı zamanda bireyin psikolojik durumu üzerinde de belirleyici bir etkiye sahip. Uzmanlar, ağız bakım rutinlerinin ruh sağlığıyla doğrudan bağlantılı olduğuna dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Büşra Sınmaz, ağız sağlığının genel sağlık kadar psikolojik dengeyi de etkilediğini vurgulayarak, “Kronik stresin de oral sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğu biliniyor. Bireylerin hem ağız hem de zihinsel sağlıklarını koruyabilmesi için stres yönetimi önem arz eder.” ifadelerini kullandı.

ORAL SAĞLIK, PSİKOSOSYAL İYİ OLUŞLA YAKINDAN İLİŞKİLİ 

Ağız sağlığının bireylerin yaşam kalitesi üzerinde büyük rol oynadığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Sınmaz, “Mevcut literatür, oral sağlık durumunun bireylerin psikososyal iyi oluşu ile doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bireylerin hem ağız hem de zihinsel sağlıklarını destekleyebilmesi için günlük rutinlerine ağız bakım uygulamalarını dahil etmeleri önemli.” dedi.

HEM DİŞLER HEM ZİHİN İÇİN ŞART 

Ağız bakımında günlük olarak uygulanması gereken adımlar konusunda ise şu bilgileri paylaştı:

“Amerikan Diş Hekimliği Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü rehberlerine göre, dişlerin günde en az iki kez, florür içeren diş macunlarıyla fırçalanması, plak birikiminin ve diş çürüklerinin önlenmesi açısından elzemdir. Dişler arası bölgelerde biriken plak ve gıda artıklarının uzaklaştırılması için günlük diş ipi kullanımı, ağız bakımında kritik bir rol oynar. Özellikle klorheksidin veya esansiyel yağlar içeren ağız gargaralarının düzenli kullanımı, oral mikrobiyotayı dengeler. Karbonhidrat ve asit içeriği yüksek gıdaların aşırı tüketimi, diş yüzeyinde demineralizasyona neden olarak çürük insidansını artırabilir. Antioksidanlar ve antiinflamatuar bileşenler içeren besinlerin tüketimi ise ağız sağlığını destekleyici etki gösterebilir. Klinik bulguların erken dönemde tespit edilmesi ve gerekli önleyici veya terapötik müdahalelerin zamanında uygulanabilmesi için altı ayda bir profesyonel diş hekimi muayenesine gidilmelidir.”

ESTETİK KAYGILAR PSİKOLOJİYİ ZORLAYABİLİR 

Sınmaz, ağız sağlığındaki problemlerin psikolojik sorunlara neden olabileceğini de belirtti. “Estetik kaygılar, halitozis (ağız kokusu) ve diş kayıpları gibi durumlar, bireylerin sosyal yaşamlarını olumsuz yönde etkileyerek anksiyete ve depresyon gelişimine zemin hazırlayabiliyor.” açıklamasında bulundu.

Ağız sağlığı ve stres arasındaki ilişkiye de dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Sınmaz, “Psikolojik stres, kortizol düzeylerinde artışa neden olarak immün yanıtı baskılayabilir ve periodontal dokuların inflamasyona yatkınlığını artırabilir. Ayrıca, stres kaynaklı bruksizm, tırnak yeme gibi parafonksiyonel alışkanlıklar, temporomandibular eklem bozukluklarına ve diş aşınmalarına neden olabilir. Dolayısıyla, bireylerin hem ağız hem de zihinsel sağlıklarını koruyabilmesi için stres yönetimi önem arz eder.” şeklinde konuştu.

Ağız ve diş sağlığına dair doğru alışkanlıklar edinmenin yalnızca fiziksel sağlığı değil, ruhsal dengeyi de koruduğu bu açıklamalarla bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu.