• Haberler
  • Gündem
  • AK Partili vekilden döviz yasağı önerisi gündem yarattı!

AK Partili vekilden döviz yasağı önerisi gündem yarattı!

AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, döviz alımının halk için yasaklanmasını önerdi. Sözleri Meclis'te ve kamuoyunda büyük tepkiyle karşılandı.

Türkiye ekonomisinde yüksek enflasyon ve döviz kuru baskısı sürerken, AK Parti'den gelen dikkat çekici bir öneri kamuoyunda tartışma başlattı. AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamada, dövize olan yönelimin engellenmesi için halkın döviz alımının yasaklanmasını önerdi.

“SADECE İHRACAT VE İTHALAT YAPAN DÖVİZ ALABİLSİN”

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın sunum yaptığı toplantıda konuşan Güneş, dövizin sadece ithalat ve ihracatla uğraşan firmalar tarafından alınabilmesini önerdi. Güneş'in sözleri şöyle:

“Döviz bulundurulması, döviz alınması yasaklanır ve ihracat, ithalat yapacak insanların resmi işlemleri bankadan yapılırsa bu olay çözülebilir diye düşünüyorum.”

“EKONOMİST DEĞİLİM AMA…”

Kulak burun boğaz uzmanı olan Güneş, ekonomist olmadığını belirterek şunları ekledi:

“Ekonomist değilim ama vatandaşın dövize yönelmesini engellemenin yolları var. Dijital para sistemine geçilebilir. Dövize endeksli dijital para ile vatandaş yatırım yapabilir. Döviz bulundurulması yasaklanabilir.”

45 YIL SONRA YENİDEN DÖVİZ YASAĞI TARTIŞMASI

İsmail Güneş’in bu çıkışı, 1980’lerde Turgut Özal tarafından kaldırılan döviz yasağını yeniden gündeme taşıdı. Ekonomistler ve muhalefet temsilcileri, serbest piyasa ekonomisine aykırı olan bu önerinin ekonomik güveni sarsacağını savunuyor.

Söz konusu öneri, sosyal medyada da büyük yankı uyandırdı. Kullanıcılar, Güneş’in önerisini “ekonomik özgürlüklerin ihlali” olarak değerlendirirken, ekonomistler bunun piyasalarda panik yaratabileceğini belirtti.

SİYASİ MÜDAHALELER VE EKONOMİDE GÜVEN KAYBI

Uzmanlara göre, döviz yasakları gibi sert müdahaleler Türkiye'nin küresel piyasalardaki güvenilirliğini zedeleyebilir. Ekonomistler, bu tür uygulamaların kayıt dışılığı artırabileceği ve ekonomik istikrarsızlığı derinleştireceği uyarısında bulunuyor.