• Haberler
  • Sağlık
  • Alerji vakalarında dikkat çeken artış: Uzmanlardan önemli uyarılar

Alerji vakalarında dikkat çeken artış: Uzmanlardan önemli uyarılar

Son yıllarda artan hava kirliliği, şehir yaşamı, işlenmiş gıda tüketimi ve yaygın ilaç kullanımı alerji vakalarında ciddi artışa neden oluyor. Uzmanlar, özellikle çocuklarda görülen alerjik reaksiyonlara karşı ebeveynleri dikkatli olmaya davet ediyor.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ayşe Süleyman, alerjik hastalıklarda belirgin bir artış yaşandığını söyledi. Süleyman, "Gerçekten son dönemdeki artışı biz de kendi pratiğimizde çok ciddi şekilde hissediyoruz. Bütün alerjik hastalıklarda; besin alerjisi de atopik dermatit de alerjik rinit, astım, ilaç alerjisi hatta ve hatta anafilaksileri bile artmış olarak biz de klinik pratiğimizde birebir görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Alerji vakalarında dikkat çeken artış: Uzmanlardan önemli uyarılar

Uzmanlar, modern yaşam tarzının bağışıklık sistemine olumsuz etkilerde bulunduğunu ve alerjinin artmasında temel etkenlerden biri olduğunu vurguluyor. Doç. Dr. Ayşe Süleyman, “Doğumların sezaryen olması önemli bir risk, antibiyotiklerin fazla kullanılması, hava kirliliğinin artması, şehir hayatının olması gibi kolaylaştırıcı faktörleri biliyoruz ama daha yeni veriler bize gösteriyor ki işlenmiş gıda tüketilmesi de önemli bir risk" dedi.

Alerjik reaksiyonların ciddi sonuçlara neden olabileceğine dikkat çeken Süleyman, özellikle anafilaksiye karşı tedbirli olunması gerektiğini belirtti: “Anafilaksi sonuçta hayatı tehdit edici bir şey, ciddi sistemik bir reaksiyon ve ölüm riski yapacak bir şey. Doktorlarının uygun gördüğü şekilde tedaviyi almaları ve bunun için de hastalarımızın ısrarcı olmaması gerekiyor.”

Alerji vakalarında dikkat çeken artış: Uzmanlardan önemli uyarılar

Doç. Dr. Süleyman, ebeveynleri dikkatli olmaları konusunda uyararak şunları söyledi: “Alerji düşündürecek şikayetleri varsa öksürüğü, nefes darlığı, hırıltısı varsa, koşup oynamakla kolay yoruluyorsa çocuk astım olabilir, burunda kaşıntı, tıkanma, hapşırıklar, uyku bozukluğu varsa alerjik rinit olabilir, döküntüleri varsa bir egzema olabilir. Bu bulguları varsa bir alerji immünoloji uzmanına başvursunlar ve uzmanın direktifleri doğrultusunda hareket etsinler.”

“AKDENİZ DİYETİ KORUYU”

Aynı fakülteden Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Himmet Haluk Akar da beslenme alışkanlıklarının alerji üzerindeki etkisine dikkat çekti. “Artık köylerde yaşamıyoruz, kentlere doğru göçler başladı, daha fazla stres altındayız ve yediğimiz, içtiğimiz şeylerin de doğallıktan uzaklaştığını görüyoruz. Astım ve diğer alerjik hastalıkların da belirgin olarak arttığını görüyoruz” diyen Akar, fiziksel aktivite ve doğru beslenmenin önemine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Akar, “Besin alerjilerinde süt ve yumurta her zaman 1 numara, onun dışında fındık, fıstık, soya, kabuklu deniz ürünleri, balık ve buna benzer 8-9 ürün, tüm alerjilerin yüzde 90-95’ini oluşturuyor. İnsanlar diyetimize sahip çıksınlar, Akdeniz diyeti bu anlamda son derece koruyucu” ifadelerini kullandı.