İzmir Büyükşehir Belediyesi, suyun geleceğini bugünden koruyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 22 Mart Dünya Su Günü'nde, küresel iklim değişikliği ve kuraklıkla mücadeleye yönelik yürüttüğü önemli çalışmaları bir kez daha gündeme getirdi.
İZSU Genel Müdürlüğü, su kaynaklarını koruma, yeni kaynaklar yaratma ve su kayıplarını önleme adına yaptığı projelerle, kentteki su sıkıntısının önüne geçmeyi hedefliyor.
2000 yılında yüzde 60 olan içme suyu kayıp-kaçak oranı, yıllarca süren altyapı yatırımları sayesinde yüzde 27 seviyelerine kadar düşürüldü. Bu yıl, 151 kilometrelik içme suyu hattı yenilenirken, 507 kilometrelik yeni su şebekesi döşendi. Su kaynaklarının korunmasının yanı sıra, atık suların geri kazanılması ve suyun daha verimli kullanılması adına da çeşitli projeler hayata geçirildi.
İZSU yetkilileri, “Su tasarrufu artık herkes için bir yaşam biçimi olmalı” diyerek, kentin geleceğini garanti altına almak amacıyla sürdürülen çalışmaların büyük önem taşıdığını vurguladı. İzmir'deki su kaynaklarının en verimli şekilde kullanılabilmesi için, SCADA sistemi aracılığıyla içme suyu şebekesi ve su kaynakları 7/24 izleniyor. Ayrıca, su kaçaklarını önlemek amacıyla eski sayaçlar yenileniyor ve yeni su kuyuları açılıyor.
Su kaynaklarının korunması adına, su havzaları bilimsel verilerle izleniyor ve bu süreçte bölgedeki kaçak yapılar tespit edilip, önlemler alınıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2024-2025 yılları arasında yeni içme suyu şebekeleri ve kuyularla ilave su kaynakları yaratılmasına devam edecek. İZSU Genel Müdürlüğü, 2050 hedefi doğrultusunda su ihtiyacını karşılamak için önemli projeler üzerinde çalışmayı sürdürüyor.
İzmir'in mevcut su kaynakları arasında yer altı suyu, barajlar ve göletler yer alırken, bu kaynakların yüzde 59'u yer altı suyu ve yüzde 41'i ise barajlardan sağlanıyor. Şehirde, yıllık 307 milyon metreküplük su sağlanırken, aynı zamanda içme suyu arıtma tesisleriyle 586 milyon metreküplük kapasite sağlanıyor.