Obezitede kadınlar erkeklerden önde

Demet Gürgen 2022 yılında yapılan araştırmada obez kadınların oranının erkeklerden daha yüksek çıktığını söyleyen Kürkçü, 'Bunun...

TAKİP ET

Demet Gürgen

2022 yılında yapılan araştırmada obez kadınların oranının erkeklerden daha yüksek çıktığını söyleyen Kürkçü, 'Bunun nedeninin Türk halkında kadınların erkeklerden daha hareketsiz bir yaşam sürmeleriyle ilişkilendirebiliriz. Bundan 15-20 yıl öncesine kadar kadınlar; evde daha hareketli olan ve dışarıda veya tarlalarda çalışan bir profildi. Bu durum son dönemde teknolojinin gelişmesiyle birlikte hareketsiz bir hayat benimseyen kadınların obezite sayısında da artış meydana getirdi. Bu çevresel faktörlerin yanı sıra fizyolojik olarak da kadınlar erkeklere göre hormon durumu obezite oranında yükselmeye neden olmaktadır. Ayrıca maalesef ki Türkiye'de spor yapma oranının da çok düşük olması obez kadınların oranını günden güne artırmaktadır' ifadelerini kullandı.

Hangi yaş aralığında daha çok görülür?

Obezite'nin genel olarak otuzlu yaşlarda başladığını dile getiren Kürkçü, ' Obezite'nin 45-65 yaşları arasında zirve yaptığı görülüyor. Ancak çocuklarda artan obezite durumu da endişe edici sonuçları göz önüne sermeye başladı. Elde edilen verilere göre obezite'nin en hızlı artışı çocuklar ve gençlerde olduğu dikkatimizi çekiyor. Son verilere göre 5-19 yaş aralığındaki erkeklerin %10'u, kızların ise %8'i obez. Yapılan ön görülerde bu oranların 2035'e kadar iki katına ya da daha fazlasına ulaşabileceği de endişe yaratan bi durum' diye konuştu.

Obezitede Türkiye ve Amerika benzetmesi

Diyetisyen Aslı Kürkçü, Amerika'daki obez oranı, yüzde 42,4 Tükiye'de ise yüzde 40,4'ünün obez olduğunu aktararak, İki ülke arasındaki tablonun benzer olduğunu bildirdi

İzmir'de obezite durumu nedir?

İzmir'de de Türkiye genelinde oluşan tablodan farklı bir durumun olmadığının altını çizen Kürkçü, 'Kadınların %25.9'unun hafif şişman, %29.0'unun birinci derece, %35.6'sının ise ikinci derece obez olduğu araştırmalar sonucu bildirilmiştir.. Bu da önlem almamız gereken bir tablo olduğunu gösterir. Ege bölgesinde ise genel nüfusun obezite oranı yüzde 28 dir.

Obeziteyi durdurmak için ne yapılmalı?

Obezite ile mücadele ederken ilk değiştirilmesi gerekenlerin beslenme alışkanlıkları ve hayat tarzı olduğunu bildiren Kürkçü, 'Giderek yaygınlaşan obezite, kişilerin yaşam kalitesi ve süresini önemli ölçüde azaltır. Obeziteyi engellemek için; düzenli fiziksel aktiviteye başlayarak hareketsiz yaşamdan kurtulunmalı, hazır yiyecek ve fast food tarzı beslenmeden uzak durulmalı ve hazır gıdalar yerine ev yapımı ürünler tercih edilmeli, günde 5 porsiyon sebze meyve tüketimine dikkat edilmelidir. Kilo problemi varsa mutlaka bir beslenme uzmanından yardım alınmalıdır' diyerek sonlandırdı.

Bakmadan Geçme