Âşıklar Ege'de buluştu: Türkmen'e kültürel saygı duruşu
Ege Üniversitesi'nde düzenlenen 'Âşıklık Geleneği Paneli', Prof. Dr. Fikret Türkmen'in 80. yaşı onuruna gerçekleştirildi. Panel, geleneksel kültüre ışık tuttu.
Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü (TDAE), kültürel mirasa sahip çıkmaya devam ediyor. TDAE, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliğiyle, enstitünün kurucu müdürü Prof. Dr. Fikret Türkmen’in 80. yaşına ithafen “Âşıklık Geleneği Paneli ve Şöleni” düzenledi. Etkinlik, geleneksel halk edebiyatının en güçlü damarlarından biri olan âşıklık geleneğini genç kuşaklara aktarmak adına önemli bir platform oldu.
KÜLTÜRÜ YAŞATAN BİR AKADEMİSYENE VEFA
TDAE Müdürü Prof. Dr. Abdullah Temizkan, konuşmasında Prof. Dr. Fikret Türkmen’in hem Enstitü’nün kurulmasında hem de Türk dünyası kültürünün araştırılmasında oynadığı öncü rolü vurgulayarak, “Hocamıza teşekkür ediyoruz. Bugün onun sayesinde Türk dünyası araştırmalarında ülkemizin en güçlü enstitülerinden biriyiz” dedi.
GELENEĞİN DÜNDEN BUGÜNE TAŞINMASI VURGULANDI
Etkinlikte söz alan Türk Halk Bilimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Ekici, âşıklık geleneğinin UNESCO tarafından “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası” listesine alınmasının önemine değinerek, “Âşıkların sözleri ve eserleri, mutlaka geleceğe aktarılmalı” diye konuştu.
PANELE YOĞUN AKADEMİK KATILIM
Panelde Prof. Dr. Metin Ekici, Prof. Dr. Pınar Fedakar ve Doç. Dr. Fazıl Özdamar, âşıklık geleneğini farklı yönleriyle ele aldı. “Kent Ortamında Aşık Olmak” ve “Aşıklık Geleneği Sürdürülebilir mi?” gibi konular dikkat çekti. Sunumların ardından Prof. Dr. Türkmen, katılımcı akademisyenlere plaket verdi.
ÂŞIK ATIŞMASI İLGİYLE TAKİP EDİLDİ
Etkinliğin sonunda, halk ozanları Aşık Ali Rıza Ezgi ile Aşık Maksut Feryadi arasında gerçekleşen âşık atışması, salondaki konuklar tarafından büyük ilgiyle izlendi. Kültürel değerlerin canlı tutulduğu bu özel anlar, etkinliğin unutulmaz bölümlerinden biri oldu.