Bağırsaklarda büyük değişim! Kahvenin bu etkisi şaşırttı
Kahve, bağırsak mikrobiyomunu 8 kata kadar zenginleştiriyor! Yeni araştırma, kafeinli veya kafeinsiz fark etmeksizin mikrobiyal çeşitliği artırdığını ortaya koydu.
İtalya’daki Trento Üniversitesi öncülüğünde yürütülen ve 25 ülkeden 54 binden fazla kişinin tıbbi verilerinin incelendiği dev bir araştırma, kahve tüketimi ile bağırsak mikrobiyomu arasında önemli bir ilişki olduğunu ortaya çıkardı.
MİKROBİYAL ÇEŞİTLİLİKTE BÜYÜK ARTIŞ
Araştırma sonuçlarına göre, düzenli kahve içen bireylerin bağırsaklarında Lawsonibacter asaccharolyticus adlı bakterinin 4,5 ila 8 kat daha fazla olduğu gözlemlendi. Bu artış, Batı ülkelerinde belirgin şekilde ortaya çıkarken, Çin ve Hindistan gibi bölgelerde daha az görüldü.
KAFEİNLİ YA DA KAFEİNSİZ AYNI ETKİYİ YAPIYOR
Çalışmada kahvenin kafeinli ya da kafeinsiz türlerinin bağırsak mikrobiyomunu benzer şekilde etkilediği tespit edildi. Kahvede bulunan kininik asit ve trigonellin gibi biyoaktif bileşenler, bağırsak bakterilerinin gelişimini destekliyor.
SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ HENÜZ NET DEĞİL
Araştırmayı yöneten Prof. Nicola Segata, kahvenin mikrobiyal çeşitliliği artırmasının sağlık üzerindeki doğrudan etkilerinin henüz netleşmediğini ancak bu verilerin, kişiselleştirilmiş beslenme stratejileri için önemli bir adım olduğunu belirtti.
SAĞLIKLI MİKROBİYOM İÇİN DENGELİ BESLENME ŞART
Uzmanlar, bağırsak mikrobiyomunun genel sağlık ve bağışıklık sistemi üzerinde kritik rol oynadığını hatırlatıyor. Dengeli ve çeşitli beslenmenin, sağlıklı bir mikrobiyal yapı için temel olduğunu vurgulayan bu çalışma, kahvenin sadece bir içecek değil, mikrobiyom dostu bir bileşen olabileceğini ortaya koyuyor.