Batı Anadolu Grubu'ndan 500 milyon dolarlık dönüşüm hamlesi
Ege'nin köklü sanayi kuruluşlarından Batı Anadolu Grubu, yeniden yapılanma süreciyle ihracat pazarlarında rekabet gücünü artırmayı ve 500 milyon dolar ciro hedefini gerçekleştirmeyi amaçlıyor.
Ege Bölgesi’nin önemli sanayi kuruluşlarından Batı Anadolu Şirketler Topluluğu, uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü artırmak ve değişen pazar koşullarına daha hızlı adapte olabilmek amacıyla kapsamlı bir dönüşüm sürecine girdi. Grup, bu stratejik adımla birlikte önümüzdeki beş yılda 500 milyon dolarlık ciro hedefliyor.
BATIÇİM VE BATISÖKE TEK ÇATI ALTINDA BİRLEŞİYOR
Topluluğun çimento sektöründeki iki önemli şirketi Batıçim Batı Anadolu ve Batısöke Çimento, yeniden yapılanma kapsamında faaliyetlerini tek çatı altında birleştirme kararı aldı. Bu birleşmeyle birlikte çimento operasyonlarının daha etkin ve kârlı bir şekilde yürütülmesi hedefleniyor. Ayrıca, Borsa İstanbul’da işlem gören hisselerin kodlarında da güncellemeye gidilecek.
YENİDEN YAPILANMA 3 TEMEL ALANDA GERÇEKLEŞECEK
Stratejik dönüşüm süreci üç temel başlıktan oluşuyor:
Çimento üretim faaliyetlerinin birleşmesi
Ticaret ünvanlarının yenilenmesi
Gayrimenkul geliştirme projelerinin hayata geçirilmesi
Bu kapsamda Batısöke Çimento, yıllık 5.8 milyon tonluk kapasitesiyle Ege Bölgesi’nin en büyük çimento üreticisi konumuna ulaşacak.
YÖNETİM DEĞİŞİKLİĞİYLE YENİ VİZYON
2021 yılında yaşanan hissedar ve yönetim değişikliğinin ardından mali yapısını güçlendiren grup, şimdi yatırımlarını büyütmeye odaklandı. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gülant Candaş, yapılanmanın gerekçesini şöyle açıkladı:
“Yurt dışı ve yurt içi pazar dinamiklerindeki değişimlere hızla adapte olabilmek, rekabet gücünü artırmak ve ölçek ekonomisinden yararlanmak için bu stratejik adımı attık. Bu yapılanma organizasyonel verimliliği artırırken, operasyonel süreçleri yalınlaştıracak ve daha güçlü bir finansal yapı kurmamıza olanak tanıyacak.”
500 MİLYON DOLARLIK CİRO HEDEFİ
Yeni yapılanma süreciyle birlikte grup, ihracat pazarlarındaki etkisini büyütmeyi ve toplamda 500 milyon dolarlık ciroya ulaşmayı hedefliyor. Hem iç pazarda hem de dış pazarda daha rekabetçi ve dinamik bir yapıya kavuşması beklenen grup, Ege Bölgesi sanayisine yön veren aktörlerden biri olmayı sürdürecek.
ÜNVANLAR DEĞİŞECEK, İHRACAT ARTACAK
Yapılan açıklamaya göre topluluk, çimento faaliyetlerini Batısöke Çimento’nun çatısı altında toplamayı planlarken, Batıçim Batı Anadolu Çimento Sanayii A.Ş. bir holding şirketi olarak konumlanacak. Yeniden yapılanma sürecinin tamamlanması sonrası Batıçim’in ünvanı ‘Batıçim Batı Anadolu A.Ş.’ olacak. Batısöke ise ‘Batıçim Çimento Sanayi Türk A.Ş.’ ünvanını kullanacak.
Batısöke Çimento’nun mevcut fabrikasının kapasitesinin yıllık yaklaşık 4 milyon ton olduğunu belirten Candaş, şunları söyledi: “Batısöke, Batıçim’e ait Bornova’daki yıllık 1.8 milyon tonluk kapasiteli fabrikayı ve Batıliman’ın Aliağa’daki arazisinde kuracağımız yeni 3,5 milyon ton/yıl kapasiteli çimento öğütme ve paketleme tesisini kiralayacak. Böylece Batısöke, kapasite açısından Ege Bölgesi’nin en büyük şirketi olacak. Limana yakın tesislerimiz sayesinde şu anda yüzde 20 olan çimento ihraç oranımız yüzde 40-45 seviyelerine çıkacak. Fabrikalarımızın limanlara yakınlığı Akdeniz havzası ve Atlantik Okyanusu hattındaki pazarlarda bize rekabet avantajı sağlıyor. Aliağa’daki yatırımımız tamamlanınca çimento ihracatı açısından lojistik avantaj sağlanacak, navlun maliyetleri minimize edilecek ve global pazarlara erişim için çok daha rekabetçi hale geleceğiz. Amerika, Avrupa ve Afrika kıtasında 20’yi aşkın ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl grup olarak toplam çimento ve klinker ihracatımız yaklaşık 1 milyon 450 bin ton oldu.”
GAYRİMENKUL PROJELERİ GELİŞTİRECEK
Çimento üretimi ve ünvan değişikliğiyle birlikte grubun stratejik dönüşümünde üçüncü adımı ise gayrimenkul ile yeni bir sektöre giriş yer alıyor. Batıçim tarafından geliştirilecek yeni iş modeli doğrultusunda, şirketin elindeki taşınmazlar değerlendirilecek.
Bu kapsamda İzmir Bornova’daki yaklaşık 700 dönümlük fabrika arsası, Erzene Mahallesi’nde yer alan 180 dönümlük araziler ile birlikte birçok başka değerli gayrimenkuller kullanılacak. Bu arazilerin projeler geliştirilebilmesi amacıyla gayrimenkul yatırım fonlarına devredileceğini belirten Candaş, SPK’ya başvuruların yapıldığını ve onay sonrasında işlemlerin Genel Kurul’a sunulacağını söyledi.
SPK tarafından yetkilendirilmiş değerleme kuruluşlarının raporları doğrultusunda gayrimenkullerin değerlerinin belirleneceğini belirten Candaş, "Portföy yönetim şirketi tarafından kurulacak fonlara devredilecek bu taşınmazlar üzerinde geliştirilecek projelerle şirketin, üretim dışındaki taşınmaz gelirlerinden faydalanmasını amaçlıyoruz. Ayrıca edinilecek fon katılım belgelerinin üçüncü kişilere teminat olarak gösterilmesi ya da iadesi gibi tasarruf hakları da şirketin elinde olacak" diye konuştu.
GRUP ŞİRKETLERİNİ HALKA AÇMAYI PLANLIYOR
Yeniden yapılanma sayesinde Batıçim’in sermaye piyasalarının sunduğu yeni enstrümanlara daha yakın hale gelmesi bekleniyor. Grup ayrıca diğer iştiraklerini de halka açmayı planlıyor. Batıliman’ın halka arzı için SPK’ya başvuru yaptıklarını belirten Candaş, "Batıliman’ın halka arzı için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Grubun gelecek planları içinde Batıliman’ın önemli bir yeri var. Büyümeye açık bir şirket ve cirosunun yüzde 80’ini grup dışı şirketlerden sağlıyor. Limanın derinliği büyük gemilere uygun. Limana vinç yatırımı ve yeni depo elemanları eklemeyi, rıhtımla iskele arasındaki boşluğu doldurmayı planlıyoruz. Batıliman için SPK’dan gerekli izinlerin alınması ve halka arzının gerçekleşmesinden sonra diğer grup şirketimiz Batıbeton’u da halka açmayı planlıyoruz" diye konuştu.
İş birlikleri, ortak projeler ve sektörel çeşitlilik anlamında yeni fırsatların da kapısını aralayacak şirket, bu adım ile yatırımcıların çıkarlarını gözeterek gelecekteki büyüme adımları için stratejik bir kaldıraç işlevi görmeyi hedefliyor.
TÜRK ÇİMENTOSUNUN BAYRAĞI DAHA GÜÇLÜ DALGALANACAK
Değişen dünya dinamiklerine ayak uydurmanın, yalnızca büyümek için değil, kalıcı bir iz bırakmak için gerekli olduğunu söyleyen Batı Anadolu Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gülant Candaş, yeniden yapılanma sürecine ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"Köklü bir sanayi geleneğini yenilikçi bir vizyonla buluşturuyoruz. Operasyonel yapılanmamızı sadeleştirirken, küresel pazarlarda Türkiye’nin üretim gücünü daha etkin temsil edecek adımlar atıyoruz. Kaynaklarımızı tek bir çatıda toplamak hem verimlilik hem de sinerji ve inovasyon anlamında önem taşıyor. Bu hamle, müşterilerimize daha hızlı ulaşmamızı, üretimde esnekliğimizi artırmamızı ve sürdürülebilirliği tüm süreçlerin merkezine yerleştirmemizi sağlayacak. Lojistik avantajlarımızı bir kaldıraç gibi kullanarak, Akdeniz’den Atlantik’e uzanan coğrafyada Türk çimentosunun bayrağını daha da güçlü bir şekilde dalgalandırmaya devam edeceğiz. Bu dönüşüm, geçmişin deneyimiyle geleceğin cesaretini birleştiren bir yolculuk. Amacımız, yalnızca şirketimiz için değil, bölgemizin kalkınması ve ülke ekonomisi için de katma değerli bir miras bırakmak. İnanıyorum ki attığımız her adım, Türkiye’nin sanayideki iddiasını güçlendirecek."