Bu belirtiler baharda ortaya çıkıyorsa dikkat! Çocuğunuz…
Burun akıntısı, göz kaşıntısı, hapşırık krizleri... Pek çok aile bunu önemsemiyor ama ileride çok daha ciddi sorunlara yol açabiliyor. Uzmanlar, özellikle bu aylarda dikkatli olunması gerektiğini söylüyor.
İlkbaharda burun akıntısı, göz kaşıntısı ve hapşırık krizleri artıyorsa, basit bir soğuk algınlığı değil; alerjik nezle olabilir! Uzmanlar, tedavi edilmeyen saman nezlesinin astıma yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
Bahar ayları geldiğinde çocuklar için açık havada oyun zamanı başlasa da, bazıları için bu mevsim tam bir kabusa dönüşebiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Mehmet Ali Duman, özellikle ilkbahar ve yaz aylarında sıklaşan “alerjik nezle” (saman nezlesi) belirtilerine karşı ebeveynleri uyardı.
SOĞUK ALGINLIĞI SAYILIYOR AMA HAFTALARCA GEÇMİYOR
Özellikle üç haftayı geçen, burun akıntısı, hapşırık krizleri, kaşıntı ve göz yaşarmasıyla seyreden rahatsızlıkların mevsimsel alerjik rinit olabileceğini belirten Dr. Duman, “Bu belirtiler genellikle soğuk algınlığıyla karıştırılıyor. Ancak mevsimsel olarak nükseden ve geçmeyen nezle, alerjik olabilir” dedi.
HER ÇOCUKTA BELİRTİLER FARKLI
Alerjik nezle çocuklarda farklı şekillerde ortaya çıkabiliyor. Sık hapşırma, burun tıkanıklığı ve akıntı gibi klasik belirtilere ek olarak; gözlerde kızarıklık ve kaşıntı, kulak tıkanıklığı, horlama ve ağızdan nefes alma gibi şikayetler de görülebiliyor. Alerjik riniti olan çocukların çoğunda astım, egzama ya da gıda alerjisi gibi başka alerjik hastalıklar da bulunabiliyor.
POLENLER KADAR EV TOZU DA RİSKLİ
Açık havadaki polenlerin yanı sıra evdeki tozlar, tütün dumanı, hayvan tüyleri gibi alerjenler de çocukları etkiliyor. Özellikle alerjik çocuklarda öksürük ve hırıltı ile seyreden solunum yolu problemleri, tedavi edilmezse ilerleyen yaşlarda astıma dönüşebiliyor.
TANI İÇİN TEST
Alerjik nezleden şüphelenildiğinde cilt ya da kan testiyle çocuğun hangi alerjene karşı duyarlı olduğunun tespit edilebileceğini belirten Dr. Duman, “Tedaviye, alerjenlerden uzak durmakla başlanmalı. İlaç tedavisiyle şikayetler kontrol altına alınamazsa, immünoterapi yani aşı tedavisi devreye girer” diye konuştu. Aşı tedavisinin, bağışıklık sistemini alerjenlere karşı dirençli hale getirmeyi amaçladığını vurguladı.