Bu okulda ders konusu demokrasi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Akdeniz Akademisi, gençlerin katılımıyla dikkat çeken yeni bir eğitim serisine start verdi.

“Demokrasi Okulu” başlığıyla başlayan programın ilk dersi “Adalet ve Eşitlik: Kısa Filmlerle Derin Mevzular” temasıyla Kültürpark Atlas Pavyonu’nda gerçekleşti.

Sanat ve siyaset ekseninde demokrasi kavramını masaya yatıran dersin konuşmacıları, akademisyen Ulaş Bayraktar ile sanat ve kültür kuramcısı, sosyolog Ezgi Bakçay oldu. Katılımcılar kısa film gösterimlerinin ardından yapılan tartışmalarla demokrasi, eşitlik ve adalet gibi temel kavramları farklı bir bakış açısıyla ele alma fırsatı buldu.

Bu okulda ders konusu demokrasi!
Etkinliğin açılışında konuşan Akdeniz Akademisi Şube Müdürü Zeynep Özen Barkot, Akdeniz Akademisi’nin kuruluş amacına ve vizyonuna değinerek şunları söyledi:

“Akdeniz Akademisi 2012 yılında kurulmuş bir birim. Akdeniz kentleri arasında ilişkileri güçlendirme konusunda çalışmalarımız var. Kent akademisi olma gibi bir derdimiz de var. Akademi dediğimiz üniversitelerin dört duvarları arasında değildir. Demokrasi okulunu da böyle düşündük. Düşünce ve ifade özgürlüğü hakkımızı kullanabildiğimiz alan olarak burayı inşa etmek istiyoruz. Gençlerden bağımsız değil. Genç yoksa akademi de yok.”

Sanat kuramcısı Ezgi Bakçay, açılış konuşmasında genç sanatçılarla yürüttüğü çalışmalardan söz ederek şöyle konuştu:

“Sanat üzerine konuşan, düşünen, eylemeye çalışan biriyim. Özellikle genç sanatçılarla çalışıyorum. Bugün sanat, toplumsal muhalefet, siyaset ve estetikle politikanın kesişmesini konuşacağız. Bugün birlikte film izleyeceğiz. Filmlerden sonra da sohbet edeceğiz.”

Bu okulda ders konusu demokrasi!
Akademisyen Ulaş Bayraktar ise günümüzde yaşanan krizlere ve bu krizlerin demokrasiyi nasıl etkilediğine dikkat çekti. Bayraktar, “Başka bir yaşam kurmanın ihtimali üzerine düşünüyoruz. Bildiğimiz her şey ya zemin kaybediyor ya doğa değiştiriyor. Bu döneme çok krizler çağı adı veriliyor. Afetler, ekonomik sorunlar, göç, açlık var. Artık gıda, ekmek bile ne kadar büyük bir sorun haline geldi. Demokrasi dediğimiz sadece seçim sonuçları değil. Bir takım ilkelerin, yöntemlerin tekrar düşünülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Bu okulda ders konusu demokrasi!
Üniversite öğrencilerinin ve genç sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği ilk derste demokrasi, kent yaşamı ve sanatın toplumsal rolü üzerine derinlemesine tartışmalar yapıldı. Etkinlik kapsamında gösterilen kısa filmler üzerinden yürütülen beyin fırtınalarıyla katılımcıların düşünsel katkıları teşvik edildi. Demokrasi Okulu, gençlerin eleştirel düşünme yetilerini geliştirmeyi ve kamusal alana dair bilinç kazanmalarını hedefliyor.