Çeşme'de 'Uluslararası Müzeler Haftası' Tarihi Kale'de coşkuyla başladı
Müzeler Haftası kutlamaları, Çeşme Kaymakamlığı ve Müze Müdürlüğü iş birliğiyle Çeşme Kalesi'nde düzenlenen etkinliklerle başladı.
Uluslararası Müzeler Haftası kutlamaları, Çeşme Kaymakamlığı ve Çeşme Müzesi Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen programla, tarihi Çeşme Kalesi’nde başladı. Saat 17.30’da başlayan etkinliğe Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Çeşme Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Emre Erdemir, İlçe Milli Eğitim Müdürü Şahan Çöker, Müze Müdürü Seher Hoşgör, siyasi parti ve STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Müze Müdürü Seher Hoşgör’ün açılış konuşmasıyla başladı. Hoşgör, 18 Mayıs’ın tüm dünyada Müzeler Günü olarak kutlandığını ve bu yılki temanın “Hızla Değişen Toplumlarda Müzelerin Geleceği” olduğunu belirterek, müzelerin yalnızca kültürel mirası korumakla kalmayıp, sürdürülebilir ve kapsayıcı toplumların oluşumuna da katkı sunduğunu ifade etti.
Türkiye’de 1982’den beri 18–24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Müzeler Haftası’nın, müzeciliği geliştirmek ve toplumsal bilinç oluşturmak amacı taşıdığını dile getiren Hoşgör, Çeşme Müzesi’nin 6.478 eseriyle bölgedeki önemli bir kültürel merkez olduğunun altını çizdi.
Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı ise konuşmasında, tarihi kalede bu anlamlı etkinliğin açılışında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Maraşlı, müzeciliğin hem tarih bilincini gelecek kuşaklara aktarmak hem de turizmi geliştirmek açısından önem taşıdığını vurguladı.
Türkiye’de 220 civarında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze bulunduğunu belirten Maraşlı, bu sayının artmasının turizm açısından büyük katkı sağlayacağını söyledi. Özellikle alternatif ve tematik müzelerin turizm çeşitliliğine hizmet ettiğini belirten Maraşlı, “Eğer ‘yaşanabilir ve her dönem ziyaret edilebilir bir Çeşme’ diyorsak, müze sayımızı arttırmamız gerekiyor” dedi. Ayrıca müze kart uygulamasının ekonomik erişilebilirlik açısından çok değerli olduğunu belirterek vatandaşları müzeleri ziyaret etmeye davet etti.
Açılış konuşmalarının ardından Deniz Tarihçisi Emekli Deniz Kurmay Albay Ali Rıza İşipek, “Piri Reis ve Kitab-ı Bahriye” konulu sunum yaptı.
İşipek, Kitab-ı Bahriye’nin 1521’de yazıldığını, 1526’da Kanuni Sultan Süleyman’a sunulduğunu ve Akdeniz kıyılarını ayrıntılı biçimde tanıtan, harita ve coğrafya bilgisini bir araya getiren eşsiz bir eser olduğunu aktardı. Kitabın, 226 harita ve 1000’in üzerinde coğrafi bilgi içerdiğini belirten İşipek, Piri Reis’in bu eseriyle modern denizcilik eğitimine öncülük ettiğini ifade etti.
Sunumun ardından Ali Rıza İşipek’in hazırladığı “Piri Reis ve Tarihi Akdeniz Deniz Haritaları” sergisi açıldı. Ziyaretçilere denizcilik tarihine ışık tutan nadide haritalar sunulan sergi, büyük ilgi gördü.
Etkinlik, Mustafa Durgun ve Mavi Canlar Orkestrası’nın sahne aldığı müzik dinletisiyle devam etti. Merter Marşı ile başlayan konser, Karahisar Kalesi gibi eserlerle davetlilere keyifli anlar yaşattı. Program kokteyl ile sona erdi.