Çeşme'nin 45 günlük suyu kaldı!

 İklim değişikliği, küresel ısınma ve yağış rejimlerinde yaşanan olumsuz değişiklikler sonucu Çeşme-Alaçatı Barajı'ndaki su doluluk oranı ,46'ya kadar düştü.

İklim değişikliği, küresel ısınma ve yağış rejimlerinde yaşanan olumsuz değişiklikler sonucu Çeşme-Alaçatı Barajı'ndaki su doluluk oranı %16,46'ya kadar düştü.

İklim değişikliği, küresel ısınma ve yağış rejimlerinde yaşanan olumsuz değişiklikler sonucu Çeşme-Alaçatı Barajı'ndaki su doluluk oranı %16,46'ya kadar düştü. Geçtiğimiz yıl bu oran %32,23  seviyesindeydi. Şu an barajdaki su miktarı yaklaşık 2.634.000 metreküp olup, doluluk oranı %8'in altına düştüğünde, barajın dipte biriken mil ve çamur nedeniyle devre dışı kalma riski bulunuyor.

ÇEŞME’NİN YALNIZCA 45 GÜNLÜK SUYU KALDI

Barajda buharlaşma ve sızıntı kayıpları da dikkate alındığında, kullanılabilir su hacmi yaklaşık 1.150.000 metreküp seviyesinde ve bu, Çeşme’nin yalnızca 45 günlük su ihtiyacını karşılayabilecek durumda. İlçenin imar ve şehircilik alanında büyümeye devam etmesi, su kaynaklarının yetersizliğini daha da belirgin hale getiriyor.

Çeşme'nin 45 günlük suyu kaldı!

YENİ BARAJIN TAMAMLANMASI GECİKEBİLİR

Çeşme’yi su sıkıntısından kurtaracak olan Karareis Barajı'nın inşası, arkeolojik sit alanları ve izin süreçlerindeki gecikmeler nedeniyle 2025 yılı başına kadar tamamlanamayacak gibi görünüyor. Bu barajın devreye girmesi, özellikle yaz aylarında Çeşme’nin  su ihtiyacını karşılamada kritik bir rol oynayacak.

ÇEŞME’DE SU KRİZİNE KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER

Su krizini önlemek için acil alınması gereken bazı önlemler ise şöyle;
- Bahçelerde çim ekimi yasaklanmalı, tüm kaçak havuzlar ve su kuyuları kapatılmalı.
- İnşaat ruhsatları yalnızca mevcut binaların yenilenmesi için verilmeli, yeni otel ve konut projeleri durdurulmalıdır.
- Ortak kullanımlı alanlarında (plajlar, restoranlar) otomatik musluk kullanımı zorunlu hale getirilmelidir.
 

Bakmadan Geçme