Cilt bakımı yaparken, akne sorunu yaşamayın

Yağlı, gözenekli ve ince damar kanlanmasıyla kızarık görünen ciltlerde sık karşılaşılan akne sorununun farklı sebeplerden kaynaklanabildiğini...

Yağlı, gözenekli ve ince damar kanlanmasıyla kızarık görünen ciltlerde sık karşılaşılan akne sorununun farklı sebeplerden kaynaklanabildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Eylem Emel Arıkan, “Cilde uygun olmayan ürün kullanımı, cilde sürekli dokunma ya da cildi sıkma, yağlı ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme, ergenlik ve menopoz dönemlerindeki hormonsal değişiklikler veya hormonsal sorunlar aknenin başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Ancak hangi nedenle olursa olsun kişinin cilt tipine, genetik potansiyeline ve akne şiddetine göre en etkin tedavi planı için bir dermatoloji uzmanına başvurmadan hareket edilmemeli” uyarısında bulundu.

YAZ MEVSİMİNDE SİVİLCE SORUNU AZALIYOR

“Güneş bağışıklığı güçlendirdiği için güneşli havalarda akne bakterisinin çoğalması engelleniyor ve yaz aylarında sivilce sorunu azalıyor” diyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Eylem Emel Arıkan, “Ayrıca denize girmek ve sık yıkanmak da akne oluşumunu azaltan önemli faktörlerden. Mevsim değişikleri, akne problemini tam anlamıyla bitirmiyor. Güçlü tedavi için, sorunun şiddeti ve cilt tipine bağlı değişen bir dizi yöntem var. Cilt üzerine uygulanan krem, jel veya losyon şeklindeki bu tedaviler genellikle akne bakterilerini öldürmek, gözenekleri temizlemek ve cildin yağ üretimini düzenlemek için kullanılıyor. Akne şiddetli ise, doktorlar ağızdan alınan ilaçlar da önerebiliyor. Bunlar genellikle; antibiyotikler, hormon tedavileri veya gibi sistemik retinoidler içeren ilaçlar oluyor” ifadelerini kullandı.

YANLIŞ YÖNTEMLERLE AKNELER KALICI HALE GELEBİLİR

Aknelere diş macunu ya da pişik kremi sürmek, görünmesin diye ağır makyaj yapmak, sıkmak ya da patlatmak gibi davranışların durumu kötüleştireceğinin altını çizen Dr. Eylem Emel Arıkan, “Hatalar akneleri artırmakla kalmıyor, sorunu kronik hale getirebiliyor, ciltte izler bırakabiliyor. Akne izleri için bilimsel çözümlerden faydalanmak gerekiyor. Altın iğne de denilen iğneli radyofrekans, çeşitli lazer yöntemleri, kimyasal peeling, skar mezoterapileri, biyositümülan dolgu ve kolajen gibi uygulamalar tek başına veya kombine olarak akne izlerinin tedavisinde oldukça güçlü etki gösteriyorlar. Ancak kişi için en doğru ve etkili yöntemin seçilebilmesi için mutlaka doktora danışılmalı” dedi.

Dermatoloji Uzmanı Dr. Eylem Emel Arıkan, sağlıklı bir cilt için 4 öneride bulundu:

  1. Cildinizi sabah ve akşam düzenli temizleyin. Akşamları makyajınızı tamamen çıkarın ve cildinizi derinlemesine temizleyin. Temizleyici olarak yağsız ve hafif formülleri tercih edin.
  2. Yoğun ve yağlı nemlendiriciler yerine su bazlı, hafif formüllere yönelin. Bu tür nemlendiriciler cildinizi nemlendirirken gözenekleri tıkamaz ve cildinizi aşırı yağlanmadan korur.
  3. Yaz aylarında cildin nefes almasını sağlamak için yağsız, non-komedojenik ve hafif makyaj ürünlerini tercih edin. Ağır ürünler gözenekleri tıkayabilir ve akne oluşumunu artırabilir.
  4. Dengeli beslenme ve yeterli su tüketimi cildin sağlığını korur. Özellikle akneye meyilli ciltler yağlı, işlenmiş ve şekerli gıdalardan uzak durmalı. Bol miktarda meyve, sebze ve su tüketin.

ALİ ÖZKAYA

Bakmadan Geçme