Ege Üniversitesi, engelli bireyler için 'Engelsiz Ege'yi hayata geçiriyor
Ege Üniversitesi, 'Engelsiz Ege' mottosuyla, engelli bireyler için hem fiziksel hem de dijital alanda gerçekleştirdiği yenilikçi uygulamalarla takdir topluyor.
Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası kapsamında, Türkiye’nin 70 yıllık bilim çınarı Ege Üniversitesi, hem fiziksel hem de dijital ortamda sağladığı "engelsiz" hizmetlerle dikkat çekiyor. "Engelsiz Ege" mottosuyla çalışmalarını sürdüren üniversite, kazandığı ödüllerle engelli bireylere sunduğu eşitlikçi fırsatları gözler önüne seriyor.
ENGELLİ BİREYLER İÇİN “ENGELSİZ EGE” DÖNEMİ
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Dünya Engelliler Haftası çerçevesinde yaptığı açıklamalarda, üniversitelerindeki engelli öğrenciler ve personel için başlatılan uygulamaların önemine değindi. Prof. Dr. Budak, “Engelsiz Ege Birimimizin koordinasyonunda gerçekleştirdiğimiz çalışmalar neticesinde, engelli öğrencilerimiz ve personelimiz için mekânda, eğitimde ve sosyo-kültürel alanlarda pek çok düzenlemeyi hayata geçirdik” dedi.
Üniversitenin, Yükseköğretim Kurulu tarafından düzenlenen Engelsiz Üniversite Ödülleri kapsamında kazandığı ödülleri ve başarıları da vurgulayan Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi’nin tüm ortak kullanım alanlarını engelli dostu hale getirdiğini belirtti. Ayrıca kampüste engelli dostu ring otobüsleriyle ulaşımın kolaylaştırıldığını, kütüphanede görme engelli öğrenciler için sesli kitap uygulamalarının devreye alındığını aktardı.
FİZİKSEL VE DİJİTAL ERİŞİLEBİLİRLİK SAĞLANIYOR
Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi olarak engelleri yalnızca fiziksel olarak değil, dijital alanda da ortadan kaldırmayı amaçladıklarını dile getirdi. "Uzaktan eğitimin önem kazandığı günümüzde çevrimiçi ders sistemimiz EGEDERS’i erişilebilir şekilde tasarladık. Engelsiz Bilgilendirme Asistanı (EBA) uygulamasını Türkiye’de uygulayan ilk üniversite olduk. Web sitemizde, engelli bireyler için çeşitli erişilebilirlik araçları ekleyerek uluslararası erişilebilirlik standartlarına uygun hale getirdik" diye belirtti.
Görme engelli öğrenciler için sesli sistem, motor beceri bozuklukları ve öğrenme güçlükleri olan bireyler için özel seçenekler sunan dijital platformlar, üniversitenin farkındalık çalışmalarının önemli bir parçası olarak öne çıkıyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİR ENGELSİZ UYGULAMALAR
Prof. Dr. Budak, üniversitelerindeki engelsiz uygulamaların sürdürülebilir olmasının önemine dikkat çekti. "Tam erişilebilir engelsiz üniversite konseptini sürdürülebilir kılmayı hedefliyoruz. Engelli öğrencilerimize eşit koşullarda eğitim hakkı sunmak en önemli hedeflerimizden biri" diyen Budak, tüm toplumun engelleri kaldırmak için birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade etti.
"Hayatı engelli bireyler için kolaylaştırmak adına paydaşlarımızla el birliğiyle çalışmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle, Engelliler Haftası dolayısıyla tüm toplumumuzu engelleri kaldırmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.