Ege Üniversitesi'nden patent atağı! TÜRKPATENT ile güç birliği
Ege Üniversitesi'nde düzenlenen törende akademisyenlere patent ve faydalı model belgeleri takdim edildi. Üniversite, ticarileşmede 2. sıraya yükseldi.
Ege Üniversitesi, Türk Patent ve Marka Kurumu iş birliğiyle düzenlenen "Patent-Faydalı Model Belge Takdim Töreni"ne ev sahipliği yaptı. Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak'ın da katıldığı etkinlikte, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ile birlikte akademisyenlere teşekkür belgeleri sunuldu.
AKADEMİDEN EKONOMİYE BİLGİ TRANSFERİ
Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, üniversitelerin artık yalnızca eğitim ve araştırma değil, ekonomik ve toplumsal kalkınmada da etkin rol oynadığını vurguladı. Budak, “Patentler ve faydalı modeller üniversitelerin bilgi birikimini koruyarak katma değere dönüştüren çok kıymetli araçlardır” dedi.
Ege Üniversitesi, 2010-2024 döneminde 495 patent başvurusuyla devlet üniversiteleri arasında üçüncü, 109 tescille dördüncü sırada yer aldı.
TİCARİLEŞMEDE İKİNCİ SIRADAYIZ
Rektör Budak, “263 başvurudan 124'ü tescillendi. 19 lisanslama ve devir sözleşmesiyle tüm üniversiteler arasında ticarileşme sıralamasında ikinci sıradayız” dedi. Üniversitenin hem ulusal hem de uluslararası alanda patent tescilinde önemli yol kat ettiğine dikkat çekti.
Uluslararası PCT, EPO ve US Patent gibi platformlarda da yer alan üniversitenin, lisanslanmış ve ticarileşmiş 31 patenti bulunuyor.
TÜRKPATENT’TEN AKADEMİYE DESTEK MESAJI
Törende konuşan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak ise, “Patentler bilimsel keşifleri korur, toplumda farkındalık yaratır. Akademik bilginin ticarileşmesi ülkemiz için kritik önemde” ifadelerini kullandı.
Durak, bilimsel üretimin sadece akademik camiada kalmaması gerektiğini, doğru bir tescil süreciyle buluşların topluma mal edilebileceğini belirtti.
EÜ İLE TÜRKSMD ARASINDA İŞ BİRLİĞİ
Etkinlikte ayrıca, Ege Üniversitesi ile TÜRKPATENT iştiraki TÜRKSMD arasında iş birliği protokolü imzalandı. Törende Rektör Budak, TÜRKPATENT Başkanı Durak ve TÜRKSMD Genel Müdürü Sacide Kasapoğlu da yer aldı.
Protokol ile üniversite projelerinin fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunması ve ticarileşme süreçlerinin daha etkin yönetilmesi amaçlanıyor.
Rektör Budak, “Bu iş birliği ile ülkemizin fikri mülkiyet ekosistemine katkı sağlayacağız” dedi.