Emeğin romanları Bornova'da okurlarla hayat buldu

Bornova Belediyesi, işçi sınıfının hikâyelerini anlatan 'Emek Romanları Sergisi'yle emeğin edebiyattaki izlerini gün yüzüne çıkardı.

Bornova Belediyesi’nin ev sahipliğinde Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılan Emek Romanları Sergisi, Türkiye edebiyatında işçi sınıfını konu alan eserleri gün yüzüne çıkardı. Araştırmacı-yazar Mazlum Vesek tarafından hazırlanan sergide, 1927’den bugüne kadar yayımlanmış 50’nin üzerinde emek temalı roman yer aldı.

İŞÇİ SINIFININ KAHRAMANLARI SAYFALARDAN SERGİYE TAŞINDI

Sergide; Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Vedat Türkali, Samim Kocagöz, Reşat Enis, Mahmut Yesari gibi yazarların emek, göç, sınıf mücadelesi ve dayanışmayı konu alan romanlarına yer verildi. Ziyaretçiler, Boşnak Kızı Cemile, Gecekondulu İbo, Çocuk Memet, Gündüz Abi gibi karakterlerle Türkiye’nin emek tarihine tanıklık etme imkânı buldu.

Emeğin romanları Bornova'da okurlarla hayat buldu

MAZLUM VESEK: “ROMANLAR İŞÇİ SINIFININ SESİDİR”

Serginin küratörü Mazlum Vesek, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Ne mutlu bize ki ilk eserinden son eserine kadar sadece işçi sınıfını yazan Orhan Kemal var. Sinema emekçilerinden söz eden Vedat Türkali var. Dağlardan Çukurova düzüne inen köylüleri anlatan Yaşar Kemal var. Bu romanlar işçi sınıfının seli ve bıraktığı izlerdir. Bu sergiyle onların sesini tekrar duyduk.”

Emeğin romanları Bornova'da okurlarla hayat buldu

BAŞKAN EŞKİ: “KÜLTÜREL ÜRETİMİN BİR PARÇASIYIZ”

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, serginin toplumsal hafıza açısından önem taşıdığına dikkat çekerek şu değerlendirmede bulundu:

“Emek bu toprakların en sahici gerçeğidir. Bu sergi, emeğin edebiyattaki yansımasını gösteriyor. Kültürel üretime katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.”

Emeğin romanları Bornova'da okurlarla hayat buldu

EMEĞİN EDEBİYATTAN SERGİYE YOLCULUĞU

Emek Romanları Sergisi, Türkiye’nin sosyal gerçekçi edebiyat geleneğini hatırlatarak, ziyaretçilerine hem nostaljik hem de toplumsal bir perspektif sundu. Roman karakterlerinin hikâyeleri, bugün hâlâ güncelliğini koruyan sorunlara ışık tutuyor.