ESBAŞ'ta atık kaynaklar için sinerji çalıştayı yapıldı
Ege Serbest Bölgesinde atıkların verimli kullanımı için Sinerji Çalıştayı düzenlendi. Amaç, ortak kaynak kullanımıyla çevresel ve ekonomik fayda sağlamak.
İzmir Kalkınma Ajansı'nın yürüttüğü İzmir Endüstriyel Simbiyoz Projesi kapsamında, ESBAŞ Teknoloji Merkezi ev sahipliğinde “Sinerji Çalıştayı” düzenlendi. Ege Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmaların temsilcilerini buluşturan çalıştayda, atıl durumda bulunan kaynakların verimli kullanımı ve olası iş birlikleri değerlendirildi.
KAYNAK PAYLAŞIMINDA YENİ DÖNEM
Açılış konuşmasını yapan İzmir Kalkınma Ajansı Yeşil Büyüme Politikaları Birimi Başkanı Emine Bilgen Eymirli, kaynak verimliliğinin en etkili yolunun yeniden kullanım olduğunu vurguladı. Bugüne kadar düzenlenen beş çalıştayda 850 potansiyel sinerji konusunun belirlendiğini aktaran Eymirli, "54 firmayı ziyaret ettik ve 11 firma arasında numune alışverişi gerçekleştirildi. Bu çalışmalar çevresel olduğu kadar ekonomik olarak da ciddi katkılar sağlıyor" dedi.
Eymirli, bu çalıştayın serbest bölge sınırları içinde düzenlenen ilk etkinlik olduğuna dikkat çekerek, atıl ahşap, plastik, kırpıntı malzeme, proses suyu gibi kaynakların paylaşımı sayesinde önemli iş birliklerinin ortaya çıkabileceğini belirtti.
YAĞMUR SUYU VE ATIK SUDAN FAYDA SAĞLANIYOR
ESBAŞ Genel Müdürü Yusuf Kılınç da konuşmasında, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için çevreci adımlar attıklarını ifade etti. Birleşmiş Milletler’in 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nı esas aldıklarını belirten Kılınç, “Bölgemizde kurduğumuz çevre komiteleriyle firmalarımızın kaynaklarını ortaklaştırmaya çalışıyoruz. Eskiden uzaklaştırılmak istenen atıkların, şimdi katma değere dönüşmesini hedefliyoruz" dedi.
Kılınç, ESBAŞ’ın arıtılan suyu yeşil alanlarda kullandığını, çatılardan toplanan yağmur suyunun ise güneş panellerinin temizliğinde değerlendirildiğini vurgulayarak, "Artık ciddi miktarda yağmur suyu topluyoruz. Bu suyu diğer firmaların kullanımına açarak su verimliliğine katkı sağlamayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
ORTAK KULLANIM, ÇEVRE VE EKONOMİ İÇİN ANAHTAR
Çalıştayda öne çıkan başlıklardan biri de lojistik, uzmanlık paylaşımı ve süreçlerde iş birliği imkanlarının değerlendirilmesi oldu. Katılımcı firmalar arasında sağlanacak kaynak paylaşımı, sadece çevresel değil, aynı zamanda maliyet düşürücü etkileriyle de dikkat çekiyor.
İzmir Kalkınma Ajansı'nın saha ziyaretleriyle desteklediği bu çalışmaların, İzmir ve çevresinde sürdürülebilir sanayi dönüşümüne katkı sağlaması bekleniyor.