• Haberler
  • Gündem
  • Esnafın feryadı İzmir'de yankılandı: 'Kanun değişmeli, stopaj kalkmalı!'

Esnafın feryadı İzmir'de yankılandı: 'Kanun değişmeli, stopaj kalkmalı!'

İzmir'de düzenlenen TESK toplantısında esnaf ve sanatkârların kronikleşen sorunları masaya yatırıldı. Stopaj yükü, KDV adaletsizliği, akaryakıt fiyatları ve yasal düzenlemeler yeniden gündeme geldi. Konfederasyon Başkanı Palandöken,'5362 sayılı kanun mutlaka değişmeli!' çağrısında bulundu.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) tarafından düzenlenen “Bölge Esnaf ve Sanatkârlarının Sorunları ve Çözüm Önerilerinin İstişare Edilmesi Toplantısı”, İzmir’de geniş katılımla gerçekleştirildi. Toplantıda bölge esnafının yaşadığı yapısal ve güncel sorunlar tüm yönleriyle ele alınırken, çözüm önerileri de masaya yatırıldı.

İzmir’de yapılan toplantıya Afyonkarahisar, Balıkesir, Denizli, Kütahya, Manisa, Muğla, Uşak, Burdur ve Aydın illerinden gelen birlik başkanları, yönetim kurulu üyeleri, genel sekreterler, federasyon ve bakkallar odası başkanları katıldı. Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Taha Enes Şener’in de yer aldığı toplantıda, ekonomik koşulların esnaf üzerindeki etkileri detaylı biçimde değerlendirildi.

Esnafın feryadı İzmir'de yankılandı: 'Kanun değişmeli, stopaj kalkmalı!'

“5362 SAYILI KANUN YENİLENMELİ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın güncel sorunlarına dikkat çekerek, 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun günümüz ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Palandöken, "Haksız rekabetin önüne geçmek ve meslek gruplarını yeniden güçlendirmek adına bu kanunun birçok maddesinin değişmesi gerekiyor. Aynı zamanda NACE kodlarının da bir an önce revize edilmesi şart. Bu noktada ciddi mağduriyetler yaşanıyor" ifadelerini kullandı.

“STOPAJ KALDIRILMALI, ESNAF RAHATLAMALI”

Konuşmasında kira stopajı uygulamasının da esnafı ciddi şekilde zorladığını belirten Palandöken, “Hem mülk sahibi hem kiracı vergi ödüyor. Bu çifte vergi uygulaması esnaf için büyük bir yük. 20 bin TL’lik bir kirada 4 bin TL stopaj ödeniyor. Devlet buradan bir gelir elde ediyor ama esnaf zarar ediyor” dedi.

KDV VE BANKA KOMİSYONLARI DA GÜNDEMDEYDİ

Yeme içme sektöründe uygulanan KDV oranlarındaki dengesizliklerin fiyat artışlarına yol açtığını belirten Palandöken, “Yüzde 1 KDV ile mal alınıp yüzde 10 ile satılması adil değil. Bu da fiyatlara yansıyor” ifadelerini kullandı. Kredi kartı ile yapılan satışlarda uygulanan yüksek banka komisyonlarının da esnafı zorladığını vurguladı.

Esnafın feryadı İzmir'de yankılandı: 'Kanun değişmeli, stopaj kalkmalı!'

“TİCARİ ARAÇLARA YAKIT DESTEĞİ ŞART”

Palandöken ayrıca ticari araçlara uygulanan akaryakıt fiyatlarının, yatlar gibi özel araçlardan daha yüksek olmasına dikkat çekerek, “Taksici, kamyoncu, servisçi esnafın yakıt maliyeti çok yüksek. Devlet, bu gruba destek verirse, bu tüketiciye de olumlu yansır” dedi.

GENEL MÜDÜR ŞENER: “ESNAF TOPLUMUN BELKEMİĞİDİR”

Toplantıda konuşan Ticaret Bakanlığı Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Taha Enes Şener ise, esnafın sosyal ve kültürel alanda da önemli bir yer tuttuğunu vurgulayarak, “2 milyonu aşkın esnaf ve sanatkârımız sadece ekonomiye değil, yerel kültürün yaşatılmasına da katkı sağlıyor. Bakanlık olarak desteklerimizi sürdüreceğiz” dedi.

TOPLANTIDAN BEKLENTİ BÜYÜK

İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Yalçın Ata, toplantının oldukça verimli geçtiğini belirterek, “Burada yapılan istişarelerden Türk esnafının önünü açacak kararlar çıkacağına inanıyorum” dedi.
Manisa ESOB Başkanı Hasan Geriter ise, bölgesel toplantıların teşkilat içi iletişimi güçlendirdiğini ve sahadaki sorunların doğrudan merkeze taşınmasına katkı sağladığını ifade etti.

YERELDEN GENELE KATKI

Toplantı sonunda yapılan değerlendirmelerde, bu tür bölgesel buluşmaların sorunların yerinde tespiti ve daha hızlı çözüm üretilmesi adına büyük önem taşıdığı vurgulandı.