Geçmeyen baş dönmesine dikkat! Bu hastalıkların ilk işareti olabilir
Günlük hayatta sık yaşanan baş dönmesi şikâyeti, sanıldığı kadar masum olmayabilir.
Uzmanlar, bu durumun beyne pıhtı atmasından tümöre kadar pek çok ciddi hastalığın habercisi olabileceği konusunda uyarıyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Tuna Kenar, vertigoyu ciddiye almak gerektiğini vurguladı.
Önemsiz gibi görünen baş dönmeleri, ciddi sağlık sorunlarının sessiz sinyali olabilir. Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Odyoloji Uzmanı Op. Dr. Tuna Kenar, baş dönmesinin yalnızca yaşam kalitesini değil, teşhiste gecikme nedeniyle hastalığın seyrini de olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.
Baş dönmesinin en sık acil servis başvuru nedenlerinden biri olduğunu belirten Dr. Kenar, “Baş dönmelerinin yaklaşık yüzde 80-85’i iç kulak kaynaklıdır. Bu nedenle hastalar öncelikle bir Kulak Burun Boğaz Uzmanına başvurmalıdır” dedi. Geriye kalan yüzde 15-20’lik bölümde ise sorun beynin kendisinden kaynaklanabiliyor.
Dr. Kenar, baş dönmesinin birçok kişi tarafından doğrudan bir hastalık olarak kabul edildiğini, ancak aslında daha ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabileceğini belirterek şunları söyledi:
“Sabah kalktığında ani baş boyun hareketleriyle tetiklenen, 15-20 saniye süren, gün içinde tekrarlayan ve bulantının eşlik ettiği şikayetlerle gelen hastalarda genellikle pozisyonel vertigo dediğimiz ‘kristal kayması’ durumuyla karşılaşıyoruz. Bu gibi durumlarda hızlı bir nörolojik muayene sonrası sorunun kulak mı yoksa beyin kaynaklı mı olduğunu tespit ediyoruz.”
Dr. Kenar, baş dönmesine eşlik eden işitme kaybı, çınlama, baş ağrısı gibi semptomların dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini vurgularken, tanı sürecinde işitme testleri ve tanı manevralarının büyük önem taşıdığını belirtti.
Baş dönmesinin tedavisinde en etkili yöntemlerden birinin manevra tedavisi olduğunu aktaran Dr. Kenar, şu ifadeleri kullandı:
“Tedavide en önemli olay hastaya düzeltme manevrası yapılmasıdır. Aynı zamanda ani hareketlerden kaçınılması gerekir. Kristal kayması, iç kulak tansiyonu (Meniyer) gibi sık görülen baş dönmesi nedenleri elendikten sonra, beyin veya kulakta tümör gibi yapıları araştırmak için radyolojik görüntüleme yapıyoruz. Tanı netleşince hastanın acil ve kalıcı tedavisi planlanır.”
Baş dönmesinin asla hafife alınmaması gerektiğini ifade eden Dr. Kenar, vertigonun ciddi hastalıkların ilk belirtisi olabileceğini vurguladı:
“Baş dönmesi olduğu zaman hastalar panikleyebilir. Böyle bir durumda sakin kalıp oturmalı ve sabit pozisyonda durmalıyız. Yoğun baş dönmesini azaltmak için parmağınızı göz hizasında tutup ortasına bakmak fayda sağlayabilir. Ancak mutlaka en kısa sürede tıbbi yardım alınmalı. Çünkü bu durum, kristal kayması gibi basit bir sorundan kaynaklanabileceği gibi beyin tümörü, baloncuk ya da damarsal bir patolojinin de işareti olabilir. Özetle, baş dönmesi ihmal edilecek bir rahatsızlık değil; hastalık değil, başka bir hastalığın belirtisidir.”