Gençleri esir alan yeni trend

Renkli aromalar, modern tasarımlar ve kolay erişim... Gençler arasında hızla yayılan bu alışkanlık, sanıldığından çok daha büyük bir tehlikeyi içinde barındırıyor. Peki, görünürde masum olan bu trendin arkasında ne yatıyor?

Elektronik sigara(e-sigara) kullanımının gençler arasında hızla yayılan bir bağımlılığa dönüştüğüne dikkat çeken VM Medical Park Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Ket Alkan, küresel ölçekte kaygı verici rakamlar paylaştı. "Dünyada 13-15 yaş grubundaki 38 milyondan fazla ergende e-sigara kullanımı mevcuttur. E-sigara, agresif pazarlama stratejisi güden tütün sektörünce sigara içmeyenler için de cazibe olarak sunularak normal sigara içicilerinin bırakma hedeflerini baltalamaktadır. Mevcut sigara içicileri için doğrusu, bağımlılıktan kurtulmak amacıyla profesyonel bırakma merkezlerinden destek almaktır" ifadelerini kullandı.

Gençler üzerinde yürütülen pazarlama taktiklerinin etkili olduğunu vurgulayan Dr. Alkan, “Tütün sektörü aroma ve tat katkı maddeleri ile ergenleri bağımlı yapma stratejisi uygulamaktadır. E-sigaralardan gençleri korumak gereklidir. Bunu da, ergenlerde tüm tütün ve aromalı tütün ürünlerinin yasaklanmasını ve tütün satın alma yaşının 18'den 21'e çıkarılmasını sağlayarak başarabiliriz” dedi.

İstatistiki verilerle e-sigara kullanımının yaygınlığını gözler önüne seren Alkan, "ABD'de 2,5 milyon, AB'de ise 8,3 milyon e-sigara içicisi genç belirlenmiştir. Erkek ve kız çocuklarda e-sigara kullanım oranı benzer bulunmuştur (yüzde 12). ABD'de gençlerde e-sigara ve tütün kullanımı 2001 yılında yüzde 13 iken 2018'de bu oran yüzde 20,8'e yükselerek tahmini 3 milyon öğrenciye ulaştığı tahmin edilmektedir. Bu gençlerin tütün sektörünce nasıl ele geçirildiğinin ispatıdır" ifadelerini kullandı.

SAĞLIĞA CİDDİ ZARARLAR VERİYOR

Elektronik sigaranın sağlığa ciddi zararlar verdiğini hatırlatan Dr. Alkan, "E-sigara aerosollerindeki propilenglikol, flavourinler, nitrozaminler ve metaller kimyasal oksitlenme ve inflamasyon oluşturarak damarlarda tromboz (pıhtı), damar hasarı, koroner damar kasılması oluşturur. Bu mekanizmalarla koroner damarlardaki kan akışı azalarak kalp krizi ve ani ölümler meydana gelebilir. Akciğerlerde ise hava yolu ve boğaz irritasyonu ile gıcık, öksürük, pnömoni, hava yolu duyarlılığı ve astıma neden olabilmektedir. Ayrıca e-sigara içeriğinde bulunan formaldehit ve asetaldehit gibi zehirli maddeler kanser yapıcı etkiye sahiptir. E-sigara aerosollerine pasif maruziyetin dahi kanser, kalp hastalıkları, amfizem ve astım riskini arttırdığı tespit edilmiştir. Ergenlerde (adolesanlarda) yoğun nikotin maruziyeti özellikle beyin ve nörolojik hasara neden olmaktadır" dedi.

Dünya genelinde 40 ülkenin e-sigarayı yasakladığını hatırlatan Dr. Alkan, “Tüm e-sigaralar önemli sağlık riskleri taşır ve nikotin bağımlılığına yol açar. Sigara bırakmak için e-sigaraya başlanmamalıdır. E-sigaraların tütün sigarasını bırakmaya yardımcı olduğuna dair bir veri yoktur, kanıtlar yetersizdir. E-sigara, sigarayı bırakmak için nikotin replasman tedavisi olarak desteklenemez. Kullanılması asla uygun değildir. Kapalı alan yasağının geleneksel sigaralarda olduğu gibi e-sigaralar açısından da geçerli olması kanaatindeyiz” değerlendirmesinde bulundu.