Güneş paneli verimliliğine TÜBİTAK'tan güçlü destek
EÜ'den Doç. Dr. Funda İşçioğlu'nun projesi, fabrika çatılarında güneş panelleriyle enerji verimliliğini artırmayı hedefliyor. TÜBİTAK 1001 desteği aldı.
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Funda İşçioğlu’nun yürütücülüğünü yaptığı "Fotovoltaik Sisteme Sahip Bir Firmada Ağırlıklandırılmış Çok-Durumlu Sistem Modellemesi ile Güneş Radyasyonu ve Panel Bozulma Sürecine Dayalı Güvenilirlik Analizi" başlıklı proje, TÜBİTAK 1001 Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Projeyle, fabrika çatısına kurulan güneş panellerinin enerji üretimindeki verimliliği istatistiksel analizlerle değerlendirilecek ve sürdürülebilir enerji çalışmalarına katkı sağlanacak.
“SÜRDÜRÜLEBİLİR KAYNAKLAR GELECEĞİMİZDİR”
Proje ekibini ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Doğal kaynakların verimli ve sürdürülebilir kullanımı artık hayati bir öneme sahip. Güneş enerjisi de bu anlamda büyük bir potansiyele sahip. Hocamızın projesi, bu alanda fark yaratacak nitelikte” dedi.
TÜRKİYE’NİN GÜNEŞ ENERJİSİ POTANSİYELİ YÜKSEK
Doç. Dr. İşçioğlu, Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle güneş enerjisinden faydalanma konusunda büyük bir avantaja sahip olduğunu vurguladı:
“Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası'na göre yıllık ortalama güneşlenme süresi 2.741 saat. Bu büyük potansiyel, çatı üstü güneş panelleri gibi uygulamalarla değerlendirilmelidir.”
FABRİKA ÇATILARI YENİ ENERJİ MERKEZLERİ OLUYOR
Proje, Bursa’da faaliyet gösteren bir firmanın çatı sistemine kurulan iki farklı tipteki güneş panelinin enerji üretim verimliliğini analiz etmeyi amaçlıyor. Panel bozulma süreçlerini de dikkate alan çok-durumlu sistem modellemesi ile dinamik güvenilirlik analizleri yapılacak.
Bu çalışma ile firmaya daha verimli üretim yapabilmesi için optimizasyon önerileri sunulacak. Ayrıca elde edilen veriler, bölgedeki diğer sanayi kuruluşları için örnek teşkil edecek.
YENİLENEBİLİR ENERJİYE YOL HARİTASI
Çalışmanın sonucunda, hem sistem güvenilirliği hem de maliyet optimizasyonu açısından firmalara yol gösterici olacak öneriler sunulacak. Böylece güneş enerjisinden maksimum fayda sağlanırken, sürdürülebilir enerji politikalarına da katkıda bulunulmuş olacak.