• Haberler
  • Sağlık
  • Hayatınızı ve sağlığınızı tehdit ediyorsa dikkat: Bağımlı olabilirsiniz

Hayatınızı ve sağlığınızı tehdit ediyorsa dikkat: Bağımlı olabilirsiniz

Alkol kullanımı, bireyin fiziksel sağlığı kadar sosyal yaşamını ve sorumluluklarını da olumsuz etkileyebiliyor.

Uzmanlara göre bu etkiler, kişinin alkol bağımlılığı geliştirdiğine işaret edebiliyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alptekin Çetin, alkol bağımlılığının belirtilerinden tedavi sürecine kadar pek çok konuda önemli bilgiler paylaştı.

“Alkol beyin, karaciğer, kalp ve sindirim sistemi başta olmak üzere pek çok organa zarar verir.” diyen Dr. Çetin, bağımlılığın hem fiziksel hem de psikolojik boyutları olduğunu vurguladı. Sürekli alkol alma isteği, bırakmada güçlük, tolerans gelişimi ve yoksunluk belirtileri bağımlılığın temel göstergeleri arasında yer alıyor.

GENETİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLE BİRLİKTE ETKİLİ

Alkol bağımlılığının oluşumunda hem kalıtımsal hem de çevresel unsurların etkili olduğunu belirten Çetin, “Araştırmalar, genetik yatkınlığın yüzde 40-60 oranında etkili olabileceğini göstermektedir. Ancak aile dinamikleri, stres ve sosyal çevre gibi çevresel faktörler de bağımlılığın gelişiminde önemli bir role sahip.” dedi.

BİRÇOK ORGANI TEHDİT EDİYOR 

Dr. Çetin’e göre alkolün zarar verdiği organ sistemleri oldukça geniş: “Hafıza kaybı, depresyon ve demans riskini artırır. Siroz ve karaciğer yetmezliği gibi ciddi hasarlara yol açabilir. Yüksek tansiyon, aritmiler ve kalp kası hasarı riskini artırır. Mide ülseri ve pankreatit riski yükselir. Ayrıca, ağız, boğaz, karaciğer kanseri gibi kanser türleri ile doğrudan ilişkilidir.”

TEDAVİ SÜRECİ UZMAN EKİP GEREKTİRİYOR

Alkol bağımlılığı tedavisinin bireyselleştirilmiş bir planla yürütülmesi gerektiğini belirten Çetin, “Motivasyonel görüşme ve bilişsel davranışçı terapisi psikoterapi teknikleri kullanılır. Uygun görülen ilaçlarla alkolün güvenli bir şekilde vücuttan atılması sağlanır. Anonim Alkolikler gibi gruplar tedavi sürecinde hastalara destek sunar. Tedavi süreci kişiye özeldir ve uzun vadeli takip gerektirir.” diye konuştu.

TETİKLEYİCİLERDEN UZAK DURMAK ŞART

Bağımlılıkla mücadelede en önemli noktalardan birinin tetikleyicilerden uzak durmak olduğunu belirten Çetin, bağımlılıkla mücadele eden kişilere şu önerilerde bulundu:

“Tetikleyicilerden uzak durun. Alkol içme isteği uyandıran ortam ve kişilerden kaçının. Spor, hobi veya başka sağlıklı aktivitelerle meşgul olarak dikkat dağıtılabilir. Yakın çevreden veya bir terapistten destek almak önemlidir. Mindfulness ve nefes egzersizleri stresle başa çıkmada etkili olabilir.”

Çetin ayrıca, “Kişiyi yargılamadan dinleyin, hislerini anlamaya çalışın. Alkolün hem kendisine hem de çevresine verdiği zararları anlatın. Empati gösterin, onun yerinde olsaydınız nasıl hissedeceğinizi paylaşın. Profesyonel destek almasının önemini vurgulayın.” diyerek yakınlarına destek olmak isteyen bireylere de önerilerde bulundu.