• Haberler
  • Sağlık
  • Her 10 bebekten 1'i risk altında! Uzmandan ebeveynlere hayati uyarılar

Her 10 bebekten 1'i risk altında! Uzmandan ebeveynlere hayati uyarılar

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, çocuk sağlığı alanında uzman kadrosunu genişletmeye devam ediyor. Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı'nda hasta kabulüne başlayan Dr. Öğretim Üyesi Fatih Karagözlü, çocuklarda kalp hastalıklarının tanı ve tedavisinde kritik öneme sahip belirtiler hakkında aileleri bilgilendirdi.

Dr. Karagözlü, çocuk kardiyolojisinin kapsamını şu sözlerle tanımladı: “Çocuk kardiyolojisi, doğum öncesi (fetal dönem) dahil olmak üzere yenidoğan, bebek, çocuk ve ergenlik dönemindeki (0–18 yaş) bireylerin kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarının tanı, tedavi ve takibi ile ilgilenen bilim dalıdır.”

Her bin canlı doğumda yaklaşık 8–10 bebekte doğuştan kalp hastalığı görülebildiğini belirten Karagözlü, bu durumun doğumsal anomaliler içinde en sık karşılaşılan gruplardan biri olduğunu vurguladı. Ayrıca, “Anne veya babada doğuştan kalp hastalığı tanısı varsa bu risk yaklaşık 2,5 kat artmaktadır” ifadelerini kullandı.

HANGİ BELİRTİLER DİKKATE ALINMALI?

Dr. Karagözlü, çocuklarda kalp hastalığına işaret edebilecek belirtileri de sıraladı: “Bu belirtiler; hızlı nefes alma, zorlanarak solunum, beslenme güçlüğü, emmeme, morarma (özellikle dudaklarda ve tırnaklarda), sık akciğer enfeksiyonu geçirme, bayılma veya çarpıntı atakları, göğüs ağrısı (özellikle eforla ilişkili), gelişme geriliği ve egzersiz intoleransıdır.”

Bu tür şikâyetlerin yanı sıra, ailede doğuştan kalp hastalığı ya da ani ölüm öyküsü bulunması, yenidoğan taramasında üfürüm duyulması ya da tarama testlerinden geçememe gibi durumlarda mutlaka çocuk kardiyolojisi uzmanına başvurulması gerektiğini vurguladı.

MODERN TANI OLANAKLARI

Düzce Üniversitesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniği’nde tanı ve takip sürecine yönelik birçok testin yapılabildiğini belirten Karagözlü, “Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniği bünyesinde EKG, EKO, holter monitorizasyon (24 saatlik ritim takibi) ve efor testi tetkikleri yapılabilmektedir” dedi.

ÖNLEMLER HAYAT KURTARABİLİR 

Bazı kalp hastalıklarının doğuştan geldiğini ancak edinsel kalp hastalıklarının büyük ölçüde önlenebileceğini ifade eden Karagözlü, ailelere şu önerilerde bulundu: “Ailelerin bu konularda yapabilecekleri; gebelik öncesi ve sırasında düzenli sağlık kontrolleri, gebelikte enfeksiyonlardan korunma, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz alışkanlığı kazandırılması, sigara dumanı ve zararlı maddelerden çocukların uzak tutulması, aşıların tam yapılması (özellikle kızamık, grip gibi enfeksiyonlardan koruma), ailede ani ölüm öyküsü ya da sağırlık öyküsü varsa erken dönemde kardiyolojik tarama yapılmasıdır.”

Dr. Öğretim Üyesi Karagözlü, sağlıklı bir kalbin çocuklukta atmaya başladığını hatırlatarak, düzenli kontrollerin önemini bir kez daha vurguladı.