• Haberler
  • İzmir
  • İki kardeş ilçe, kültürel bağları tarım ve gastronomiyle pekiştiriyor

İki kardeş ilçe, kültürel bağları tarım ve gastronomiyle pekiştiriyor

Urla ve Bozcaada'dan gastronomi dayanışması: 'Toprağımızı korumak zorundayız'

11. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve 1. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Tarım Gastronomi Konferansı, Urla ile Bozcaada arasında gelişen kültürel ve tarımsal iş birliğine sahne oldu. Eski Tamirhane Binası’nda düzenlenen “Gastronomi Turizmi ile Hizmet İhracatının Yeni Rotası” ve “Kardeş İlçelerde Gastronominin Yeri” başlıklı panellerde iki ilçenin belediye başkanları bir araya geldi.

İki kardeş ilçe, kültürel bağları tarım ve gastronomiyle pekiştiriyor

Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, kardeş şehir Bozcaada ile kültürel etkileşimi artırmayı ve bu birlikteliği bağcılık ve gastronomi alanlarına taşımayı amaçladıklarını belirtti. Balkan, “Kültür birlikteliği oluşturmak, rotalarımızı birleştirmek ve uluslararası turizm fuarlarında iş birliği yapmak istiyoruz. Bozcaada’daki kültürü Urla’ya, Urla’daki kültürü Bozcaada’ya taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

İki kardeş ilçe, kültürel bağları tarım ve gastronomiyle pekiştiriyor

Tarım alanlarının korunmasına da değinen Başkan Balkan, sürdürülebilirliğin temelinde doğaya sahip çıkmak olduğunu vurguladı: “Sürdürülebilir olmak için toprağımızı korumak zorundayız. Çeşme-İzmir otoyolunun güneyinde kalan tarım alanlarımızı gözümüz gibi koruyoruz. Urla, yeşil ve mavinin buluştuğu, ormanların denize kadar uzandığı Yarımada'da bu özelliğiyle eşsizdir. Bunu korumak boynumuzun borcudur.”

İki kardeş ilçe, kültürel bağları tarım ve gastronomiyle pekiştiriyor

Urla’nın gastronomi merkezli kalkınma vizyonunu da paylaşan Balkan, yıl boyunca düzenlenen festivallerin bu vizyonun birer parçası olduğunu kaydetti: “Mart Dokuzu Ot Festivali, Urla Enginar Festivali, Bağbozumu Festivali, Urla Bağyolu Hasat Şenlikleri (Bu yıl ilki düzenlenecek), Zeytin ve Sanat Festivali’ni Gastrofarmurla çatısı altında gastronomi ve sürdürülebilir tarımsal üretime dayalı bir kalkınma modeli olarak geliştiriyoruz. Festivallerimiz üreticiden esnafa, şeften sanatçıya tüm yerel aktörleri kapsıyor. Hedefimiz yerelde güçlü, sürdürülebilir bir ekonomi yaratmak.” Berlin Turizm Fuarı’nda Urla Bağ Yolu’na verilen “People’s Choice Green Destination” ödülünü de anımsatan Balkan, bu başarının yerel kalkınma modeli açısından önemli olduğunu belirtti.

İki kardeş ilçe, kültürel bağları tarım ve gastronomiyle pekiştiriyor

Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe ise kardeşlik ilişkisinin temelinde bağcılık kültürünün yer aldığını söyledi. “Bozcaada dünyanın en güzel yerlerinden biri. Urla ile kardeşlik kurduk. Bağcılık konusunda Urla bizim ağabeyimizdir. Bağcılık konusunda bize destek verecekler. Onlar birçok şeyi başarmış durumdalar. Her yerde olduğu gibi Bozcaada’da bağcılık konusunda sorunlar yaşanıyor aynı zamanda iklim değişikliği konusunda sorunlar yaşanıyor. Bu konularla alakalı çalışmalar yapıyoruz. Belediye başkanı olmamın sebebi Bozcaada’da bağcılık ve balıkçılığı devam ettirebilmektir. Eylülün ilk haftası bağbozumu festivalimiz var. Bozcaada’ya herkesi bekleriz” diyerek tüm ziyaretçileri festivale davet etti.

Urla ve Bozcaada belediye başkanları, yerel kültür, tarım ve gastronomi ekseninde geliştirilecek ortak projelerle uluslararası düzeyde daha görünür olmayı hedeflediklerini dile getirdi.