İzmir Barosu'ndan yeni adli yıl mesajı: Avukatlara yönelik şiddet politiktir
2024-2025 Adli Yıl'ın açılışı nedeniyle düzenleyen basın açıklamasında konuşan İzmir Baro Başkan Sefa Yılmaz, bundan önce olduğu gibi bundan sonrada, avukatlık mesleğinin itibarsızlaştırılmasına, maruz bırakılan ekonomik ve fiziksel şiddete ve avukatların yoksullaştırılmasına boyun eğmeyeceklerini söyledi.
İzmir Barosu avukatları, 2024-2025 Adli Yıl Açılış Töreni'nin ardından basın açıklaması düzenledi. İzmir Adliyesi C Kapısı’nda düzenlenen basın açıklamasında yeni adli yılda yurttaşların sesi olmak için mücadele edileceğinin altı çizildi.
"AVUKATA YÖNELİK ŞİDDET POLİTİKTİR"
Baro Başkanı Sefa Yılmaz'ın okuduğu açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Biz avukatlar, giderek daha çok öldürme, yaralama, tehdit, hakaret gibi suçların mağduru oluyoruz. Geçtiğimiz adli yılda da çok sayıda meslektaşımız bu saldırılar sonucu yaşamını yitirdi, birçoğu yaralandı. Bu saldırıların failleri ve sorumluları, yalnızca davaların ve icra takiplerinin karşı tarafı ya da müvekkiller değil, avukatlığın kamu hizmeti olduğu gerçeğini yok sayan kurumlar, cezasızlık politikalarının ürünü kararlarla şiddetin devamına yol açan yargı mercileri ve mesleğimizi, meslek örgütlerimizi itibarsızlaştırmayı, güçsüzleştirmeyi amaçlayan siyasal iktidarın temsilcileridir. Yaratılan bu durum tamamen politik bir tercihtir. Avukata yönelik şiddet politiktir”
Avukatların fiziki şiddetin yanında aynı zamanda ekonomik şiddetin de mağdurları olduğunu söyleyen Yılmaz, “İzmir Barosu olarak yıllardır avukatlarının meslek tekelinin genişletilmesi, vergi oranlarının düşürülmesi, CMK ve Adli Yardım ücretlerinin zamanında ödenmesi, genç avukatlar için faizsiz ya da düşük faizli kredi imkanı sağlanması, stajyerlerin kamu tarafından sigortalı hale getirilmesi, kamu avukatlarına yönelik mobbingin ortadan kalkması ve özlük haklarının iyileştirilmesi, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin günümüz ekonomik koşullarına göre güncellenmesi, CMK Ücret Tarifesinin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi ile eşitlenmesi için mücadele ederken, diğer tüm barolar ve Türkiye Barolar Birliği ile irtibatlı olarak idari başvurularda bulunup davalar açarken, avukatın ekonomik yükünü arttıran yeni düzenlemelerle karşı karşıya kalıyoruz. Avukatların tekelindeki işlerin başka meslek grupları tarafından da yapılması mümkün kılınıyor, vergi oranları arttırılıyor. Siyasal iktidara yakın şirketlerin milyarlarca tutan vergi borçları silinirken, avukatlara yönelik denetimler sıkılaştırılıyor, meslektaşlarımızın kişisel ya da UYAP sistemine tanımlı banka hesaplarına, malvarlıklarına haciz işlemleri uygulanıyor” ifadelerini kullandı.
"DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ"
Yılmaz, yeni Adli Yıl’da avukatlık mesleğinin itibarsızlaştırılmasına, maruz bırakılan ekonomik ve fiziksel şiddete ve avukatların yoksullaştırılmasına boyun eğmeyeceklerini kaydederek, “Tarafsız ve bağımsız bir yargı ve özgür savunma için, haklar ve özgürlükler için, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti için, Cumhuriyet değerlerini savunmak için, üyelerimizle birlikte direnmeye devam edeceğiz” dedi.