İzmir'de 11 ilçe mercek altına alınıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin olası afetlere karşı daha dirençli hale gelmesi amacıyla yürüttüğü kapsamlı zemin etüt çalışmalarını sürdürüyor.
2020 yılında yaşanan depremin ardından risk azaltma projelerine hız veren Büyükşehir, özellikle depremden en çok etkilenen ilçelerden biri olan Bornova’da önemli bir aşamaya ulaştı.
Afet İşleri Dairesi Başkanlığı koordinesinde yürütülen çalışmalar kapsamında, Bornova’da 7 bin 12 hektarlık alan 1543 küçük bölgeye ayrılarak detaylı şekilde incelendi. Ekipler, bu süreçte 58 araştırma çukuru ve 1290 sondaj kuyusu açtı. Toplamda 44 bin 250 metre sondaj yapılırken, alınan numunelerin 30 bini laboratuvar ortamında analiz edildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi’nde jeoloji mühendisi olarak görev yapan Pelin Çal, çalışmaların yüzde 98’inin tamamlandığını belirterek, “Zeminin altından numune aldık. Bunları kaya ve zemin olarak ayırıyoruz. Zemin numunelerine laboratuvarda zemin mekaniği deneyleri, kaya numunelerine de kaya mekaniği deneyleri yapılıyor. Bununla da zeminin ne kadar sağlam olduğu belirleniyor” dedi.
Mikrobölgeleme etüt çalışmaları ile yerleşime uygunluk ve afet riski gibi kritik verilerin toplandığını ifade eden Pelin Çal, şu değerlendirmede bulundu:
“İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, zemin ve yapı odaklı sürdürdüğümüz afet risk azaltma çalışmaları tamamlandığı zaman, kentsel dirençliliğimizin artması için yapılacaklar netlik kazanacak. Mekânsal planlama, kentsel dönüşüm ve iyileştirme gibi İzmir’in geleceğine yön verecek önemli verileri ortaya koyacağız. Çalışmalarımızın ardından kentimizin nasıl ve hangi yöne doğru büyüyeceği, hangi alanların riskli olduğu, riskli alanlarda yapılması gereken mühendislik parametrelerinin verilerini de elde edeceğiz. İzmir’i afete karşı güçlü bir şehir haline getirmek, en önemli hedeflerimizden biri.”
Yapılan sondajlarla elde edilen veriler doğrultusunda Bornova Havzası’nı kapsayan kapsamlı bir modelleme hazırlanıyor. Bu modelleme sayesinde bölgenin zayıf ve sağlam zeminleri ayırt edilerek, yerleşime uygun alanlar netleştirilecek. Böylece, doğrudan yapılaşmayı etkileyen bilimsel verilere dayalı kararlar alınabilecek.
Bornova’daki çalışmaların ardından mikrobölgeleme süreci Karşıyaka’da başlayacak. Ardından Konak, Bayraklı ve Narlıdere ilçeleri ile devam edilecek. 11 merkez ilçe öncelikli olmak üzere, İzmir genelinde bu çalışmalar etap etap tamamlanacak.
Zemin araştırmalarına paralel olarak sürdürülen yapı envanteri çalışmaları kapsamında Bornova ve Bayraklı’da yaklaşık 100 bin bina incelendi. Binaların deprem performansını ortaya koyan bu çalışma sonucunda her bina için bir “kimlik belgesi” oluşturuldu. 2025 yılı içinde Karşıyaka’daki 22 bin 767 konutun da bu envantere dahil edilmesi planlanıyor.
Afet riskine karşı yapılan çalışmalardan biri de tsunami tehlikesiyle ilgili. “İzmir İli Depremsellik Araştırması Projesi” kapsamında sürdürülen çalışmalar sonucunda, İzmir’in kıyı şeridi boyunca olası tsunami senaryoları da hesaplandı. 600 kilometrelik kıyı hattı ve kıyıya komşu ilçeler için tsunami baskınlarının etkisi modellendi.