İzmir'de dönüşüm için 6 kritik adım!
İzmir'in yapı stoğunun üçte biri risk altında… Başkan Tugay, dönüşüm için yapılması gerekenleri 6 maddeyle özetledi. Bakanlığa ve merkezi yönetime iş birliği çağrısı yaptı.
İzmir Ticaret Odası ve Yeni Asır Gazetesi iş birliğiyle düzenlenen İzmir 2. Kentsel Dönüşüm Zirvesi, kentin geleceğini şekillendirecek önemli açıklamalara sahne oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, konuşmasında kentsel dönüşümün önünü açacak 6 maddelik çözüm önerisi sundu. Tugay, "İzmir'deki yapıların yüzde 33'ü dönüşmeli. Biz, atılacak adımların parçası olmaya hazırız" diyerek iş birliği mesajı verdi.
İzmir’in mevcut dönüşüm sürecini değerlendiren Başkan Tugay, 6306 ve 5393 sayılı yasaların aynı anda uygulanmasının süreci yavaşlattığını söyledi. Bu sebeple ilk önerisi, iki yasanın birleştirilerek tek bir kentsel dönüşüm kanunu oluşturulması oldu. Tugay, “Yetkiler korunarak sadeleştirilmiş ve etkin bir yasal çerçeveye ihtiyaç var” dedi.
İzmir genelinde yapılan analizlere göre, yaklaşık 2 milyon 639 bin konutun yüzde 33’ü yani 880 bin konutun dönüşmesi gerektiğini vurgulayan Tugay, sürecin sadece mevzuat değil, ekonomik koşullar ve yargı süreçleri nedeniyle de yavaş ilerlediğini belirtti.
İşte Başkan Tugay’ın 6 Maddelik Kentsel Dönüşüm Önerisi:
Kanunlar Birleştirilmeli: 6306 ve 5393 sayılı yasalar tek yasa haline getirilmeli.
- Yasal Uyum Sağlanmalı: İmar, Kamulaştırma, Kat Mülkiyeti ve Borçlar Kanunu gibi ilgili yasalar dönüşümle uyumlu hale getirilmeli.
- İhtisas Mahkemeleri Kurulmalı: Uzayan dava süreçleri için hızlı karar verecek özel mahkemeler oluşturulmalı.
- Kredi Desteği Sağlanmalı: Özellikle riskli yapılar için vatandaşlara uygun koşullarda kredi sunulmalı.
- Tapu Şerhi Sorunu Çözülmeli: Hazine fazlası gibi tapu üzerindeki şerhler dönüşümün önünde engel oluşturuyor, bu sorun çözülmeli.
- Rezerv Alanlar Belediyeye Devredilmeli: Yapılaşmanın mümkün olmadığı yerlerdeki imar hakları, Hazine’ye ait rezerv alanlara kaydırılmalı ve bu alanlar belediyelere devredilmeli.
Tugay, şu ana kadar Karabağlar Uzundere, Karşıyaka Örnekköy, Gaziemir Aktepe-Emrez, Konak Ege Mahallesi, Konak Ballıkuyu ve Çiğli Güzeltepe gibi bölgelerde 7 bin 948 bağımsız birim için dönüşüm sürecinin başladığını, bin 150’sinin teslim edildiğini söyledi.
Başkan Tugay, “Önümüzdeki dönemde daha yapıcı ve çözüm odaklı bir tavırla bu sorunların üzerine gitmeye hazırız. İzmir için ortak akıl ve güçlü iş birlikleri şart” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Ömer Bulut, Başkan Tugay’ın önerilerini dikkatle not aldığını belirterek, “Yerelden gelecek projelere her zaman açığız. Kentsel dönüşüm için merkezi ve yerel yönetimler birlikte çalışmalı” dedi.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener de kentsel dönüşüm sürecinde merkezi ve yerel yönetimlerle özel sektörün birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı. “İzmir’in geleceğini ortak akılla şekillendirmeliyiz” dedi.