İzmir'deki Kurumsal Sorumluluk Zirvesi'nde 'Güven' vurgusu
İzmir'de düzenlenen 16. Kurumsal Sorumluluk Zirvesi'nde, EGİKAD Başkanı Şahika Aşkıner güvenin toplumsal cinsiyet eşitliğiyle sağlanacağını belirtti.
Türkiye Kurumsal Sorumluluk Derneği (TKSD) tarafından bu yıl 16’ncısı düzenlenen Kurumsal Sorumluluk Zirvesi, İzmir'de kamu, özel sektör ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getirdi. “Güven” temasıyla gerçekleşen zirve, İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi’nde yoğun katılımla yapıldı.
“EŞİTLİK OLMADAN GÜVEN OLUR MU?” PANELİ DİKKAT ÇEKTİ
Zirvenin öne çıkan oturumlarından biri olan “Eşitlik Olmadan Güven Olur mu?” başlıklı panelde, Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Başkanı Şahika Aşkıner konuşma yaptı. Panelde ayrıca BPW İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Hayriye Şendinç ve İnci Vakfı Güç Kaynağı Temsilcisi Ece Elbirlik Ürkmez yer aldı. Moderatörlüğünü ise ESİAD Yönetim Kurulu Üyesi Temel Aycan Şen üstlendi.
AŞKINER: “GÜVENİN TEMELİ CİNSİYET EŞİTLİĞİDİR”
33 yıllık ihracatçı ve iş insanı olan Şahika Aşkıner, güvenin toplumsal cinsiyet eşitliğinden geçtiğini vurguladı. İzmir'de doğup büyüyen ve hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren Aşkıner, kendi firmasında çalışanların yüzde 70’inin kadınlardan oluştuğunu belirtti.
Kadınların karar alma mekanizmalarında yer almasının güveni doğal olarak oluşturduğunu dile getiren Aşkıner, “Cinsiyet ayrımını kendi firmamda hiçbir zaman uygulamadım. Kadınların etkin olduğu bir organizasyonda güven zaten kendiliğinden oluşuyor” dedi.
“TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ SAĞLANMADAN GÜVEN TESİS EDİLEMEZ”
İzmir’de kadınların ayrımcılıkla daha az karşılaştığını ifade eden Aşkıner, bunun şehrin kültürel yapısından kaynaklandığını belirtti. İsveç gibi gelişmiş ülkelerde bile hâlâ eşit işe eşit ücretin sağlanamadığına dikkat çekerek, “Bu mesele sadece Türkiye’nin değil, küresel ölçekte bir adalet sorunu. Toplumda cinsiyet eşitliği yoksa, güven de tesis edilemez” ifadelerini kullandı.
AŞKINER: “EGİKAD'DA KADIN LİDERLİĞİ YAYGINLAŞTIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
EGİKAD’ın kadın liderliğini yaygınlaştırmak ve rol model yaratmak üzerine çalışmalar yürüttüğünün altını çizen Aşkıner, EGİKAD çalışmaları hakkında da bilgiler paylaştı. 2008 yılında kurulan EGİKAD’ın farklı sektörlerden lider kadınları bir araya getirdiğini söyleyen Aşkıner, “Rol model kadınların daha görünür olması ve yeni nesillere ilham vermesi amacıyla bu dernek kuruldu” dedi. Derneğin yürüttüğü AB projeleriyle kadınların dijital becerilerini geliştirdiklerini, özellikle pandemi döneminde kapanma riski altındaki kadın girişimcilere destek sağladıklarını ifade etti.
AŞKINER: “DÜNYAYI KADINLAR YÖNETSE BU KRİZLERİ YAŞAMAZDIK”
Kadınların kriz anlarında çok yönlü düşünebildiğini, bu anlamda özellikle kriz anlarında çok daha başarılı olduğunun altını çizen Aşkıner, “Dünyayı yöneten belli başlı profillere bakın hepsi erkek. Dünya kadın liderlerle yönetilseydi bu kadar ekonomik ve politik kriz olur muydu emin değilim” dedi.
Kadın liderliğinin yaygınlaştırılması için genç kadınlara doğrudan ulaşan EGİKAD TALKS etkinliğini rutin hale getirdiklerini aktaran Aşkıner, “Her ay bir üyemiz, başarı ya da başarısızlık hikayesini gençlerle paylaşıyor. Özellikle üniversite öğrencilerinin ilgisi çok yüksek. Çünkü kendilerine benzer rol modeller görmek, onlara ‘ben de yapabilirim’ dedirtiyor. Bu tip projelere de bundan sonra da devam ederek genç kadınlara ilham olmaya, rol model göstermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.