İzmir'den iklim kriziyle mücadelede öncü adım
İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim kriziyle mücadelede yerel yönetimlerin rolünü güçlendirmek amacıyla Türkiye'de bir ilki hayata geçirdi.
“COP İzmir” adıyla başlatılan organizasyon serisi, küresel çevre gündemini yerelden şekillendirmeyi hedefliyor. “COP30’a Giderken Yerelden Küreseli Görmek: İklim Krizi Karşısında Gıda Güvenliği ve Erişimi” başlıklı ilk oturumun açılışını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Dr. Cemil Tugay yaptı.
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde düzenlenen oturumda konuşan Başkan Tugay, İzmir’i sağlıklı ve dirençli bir kent haline getirme çabalarını vurgulayarak, “Yerel yönetimler olarak iklim krizi ve sonuçları ile ilgili eylem planları belirlemeye ve onu uygulamaya çalışıyoruz. İzmir’i bu konuda aktif hale getirme konusunda çok istekliyiz. Çalışmalarımızın Türkiye’nin ve başka ülkelerin şehirlerine emsal olması niyetiyle yol alıyoruz” dedi.
İklim krizine karşı mücadelede ilk adımın önemine dikkat çeken Başkan Tugay, umut dolu mesajlar verdi:
“Her uzun yol, ilk adımla başlıyor. Her yüksek merdivenin mutlaka ilk basamağı var ve bir sıfırdan büyük. Önümüzde dağlar gibi sorunlar olabilir ama her sorunla başa çıkmanın yolu önce ilk adımı atmak. Sadece ve sadece çalışmaya ihtiyacımız olduğuna inanıyorum. Ne yapacağını planlamış, kendine hedefler koymuş, eylem planları yapmış, o planları gerçekleştirmek için yoğun çalışan insanlar ve kurumlar olmalıyız. Önümüzdeki görev bu diye düşünüyorum. İzmir’e, kendisine, ülkesine, insanlığa inanan herkese teşekkür ediyorum.”
Kasım ayında Brezilya’da düzenlenecek COP30 öncesinde yerel katkıyı artırmayı hedeflediklerini belirten Tugay, “COP İzmir’in yeni bir anlayış olduğunu” söyleyerek, “Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı olarak da İzmir’i bu konuda aktif hale getirme konusunda çok istekliyim. Çalışmalarımızın Türkiye’nin ve başka ülkelerin şehirlerine emsal olacak çalışmalar olması niyetiyle çalışıyoruz. COP30, kasım ayında Brezilya’da olacak. Bizler de orada Sağlıklı Kentler Birliği’ni temsilen var olacağız. Elde edeceğimiz veriler, sonuçlar, raporlar orada dile getireceğimiz konular olacak” ifadelerini kullandı.
Başkan Tugay, iklim krizinin gıda güvenliği ve halk sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirerek, “Yaşadığımız sorunların önemli kısmının arkasında iklim değişikliği ve sonuçları var ama hepimiz biliyoruz ki daha kötü dönemlere gidiyoruz. Suyu, gıdayı, enerjiyi, yaşadığımız çevrenin ekosistem dengesini hayati görüyoruz. Hiçbir şey yapmadan ya da başkalarının bir şeyler yapmasını bekleyerek yaşamanın, hepimizi felakete sürükleyeceğini görüyoruz” dedi.
Kuraklık ve plansız tarım politikalarına da dikkat çeken Tugay, tarım yapılan toprakların giderek verimsizleştiğini söyledi: “İzmir de dahil olmak üzere tarımın önemli olduğu şehirlerde su problemi yönetilemez duruma doğru gidiyor. Tarımla ilgili olarak yeterli bir planlama içinde olunmadığını görüyoruz. O nedenle bugün bu toplantıda en çok konuşmak istediğimiz konulardan biri gıda. Sadece gıda yetersizliği değil, sağlığı konusunda da konuşmamız gerektiğinin farkındayız. Tarım yaptığımız topraklar can çekişiyor. Tarım yapanlar desteklenmediği için sağlıksız gıda üretimi de hızla yükseliyor.”
Halk sağlığına dair değerlendirmelerde de bulunan Tugay, “İklimin doğrudan ya da dolaylı olarak insanların sağlığı üzerinde yoğun ve artan düzeyde etkileri var. Bundan 40 yıl önce daha temiz çevrede ve iklim açısından daha iyi şartlarda yaşıyorduk... Yaşam kalitesi açısından pek çok insan ciddi sağlık problemleriyle yaşıyor. Bunda sağlıksız evren ve sağlıksız gıdanın önemli etkisi olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Toplantıya çevrim içi katılan ICLEI Küresel Savunuculuk Yöneticisi Yunus Arıkan da kentlerin iklim krizindeki sorumluluğuna dikkat çekerek, “İklim krizi artık çok katmanlı ve sadece bir bakanlığın ya da bir ülkenin sorumluluğu altında değil, tüm paydaşların katkısı ve etkin katılımıyla yürütülmesi gereken bir çaba… İzmir bu konuda çok ileri adımlar attı. Bu toplantının yürütülecek çalışmalara katkı koyacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
İZMİR'DEN TÜRKİYE'YE YAYILACAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi, COP İzmir serisiyle yerel düzeyde iklim bilincini artırmayı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği çatısı altında 150’yi aşkın belediyeye bu modeli yaymayı amaçlıyor. Paneller, yuvarlak masa toplantıları ve tematik oturumlarla devam edecek etkinliklerde, uzmanlar ve akademisyenler bir araya gelerek çözümler geliştirecek.
“COP İzmir” zirvesi, 23 Mayıs’ta “İzmir’in Enerjide Yeşil Dönüşüm Fırsatları”, 30 Mayıs’ta “İklim Krizine Dirençli Kentler ve Topluluklar”, 10 Haziran’da “İzmir’in Geleceği: Yeşil Kuşaklar” ve 27 Haziran’da “COP İzmir Lansmanı” ile sürecek.