Kanserle mücadelede yeni bakış: 'Beslenmenin gücü' masaya yatırıldı
Üsküdar Üniversitesi'nin ev sahipliği yaptığı kongrede uzmanlar kanser ve beslenme ilişkisini masaya yatırdı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın açıklamaları dikkat çekti: 'Yediğimiz şeyler kişiliğimizi, davranışlarımızı etkiliyor. Beslenme biçimi, genleri bile değiştirebilir.'
Üsküdar Üniversitesi tarafından düzenlenen “2. Ulusal Beslenme ve Diyetetikte Güncel Yaklaşımlar Kongresi”, "Kansere Bütüncül Yaklaşımda Beslenmenin Gücü" temasıyla başladı. NP Sağlık Yerleşkesi İbni Sina Oditoryumu'nda gerçekleştirilen kongrede alanında uzman akademisyenler, beslenmenin kanser üzerindeki etkisini bilimsel verilerle değerlendirdi.
Tarhan: “Yediğimiz şeyler kişiliğimizi de etkiliyor”
Kongrede konuşan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yalnızca fiziksel sağlığı değil, ruh sağlığını da etkileyen bir konuya dikkat çekti. “Yediğimiz şeyler kişiliğimizi, davranışlarımızı da etkiliyor” diyen Tarhan, beslenme biçiminin bağışıklık sistemi ve beyin sağlığıyla doğrudan ilişkili olduğunu vurguladı.
Psikiyatri alanındaki araştırmalardan örnekler veren Tarhan, epigenetik değişimlere dikkat çekti: “Genetik yapımız çevresel etkilerle değişebilir. Bu değişimler yeni nesillere de aktarılabilir. Sağlıksız beslenme, bu genleri tetikleyebilir.”
“Yaşam biçimi hastalıkların %70’inde belirleyici”
Tarhan, hastalıkların büyük bir bölümünde yaşam tarzının belirleyici olduğuna işaret ederek şu ifadeleri kullandı:
“Kolon kanseri örneğinde olduğu gibi genetik yatkınlık sadece yüzde 5 düzeyindedir. Ancak sağlıksız beslenme, bu yatkınlığı aktive eder. Sağlıklı beslenmek, sessiz genleri uykuda tutabilir. Bu nedenle koruyucu hekimlikte beslenme en temel unsurlardan biridir.”
Ertekin: “Uzayan yaşam süresi riski artırıyor”
Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin ise konuşmasında yaşlı nüfusun artışına dikkat çekti.
“Yaşam süresi uzadıkça hücre yapıları bozuluyor, mutasyona uğruyor ve kanserojen etkiler ortaya çıkıyor” diyen Ertekin, beslenmenin bireysel olarak kontrol edilebilecek en önemli faktör olduğunu vurguladı.
Ertekin, “Aşırı kilo ve hareketsiz yaşam tüm kanser türleri için ortak risk faktörüdür” diyerek aktif yaşam ve dengeli beslenmenin önemini yineledi.
Arslan: “Kanser sadece bireyi değil tüm çevresini etkiliyor”
Kongre Başkanı ve Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Müge Arslan, kanserin psikolojik boyutuna dikkat çekti. “Tanı alan bireyin yanı sıra ailesi ve çevresi de etkileniyor. Bu çok temelli bir sorun” dedi.
Bu yılki kongrenin multidisipliner yaklaşımı benimseyerek beslenmenin gücünü farklı açılardan ele aldıklarını söyleyen Arslan, “Buradaki yoğun katılım umut verici” ifadelerini kullandı.
BESLENME STRATEJİLERİ BİLİMSEL TEMELDE TARTIŞILIYOR
Kongrenin ilk oturumunda epigenetik, antioksidanlar, D vitamini, omega-3, fitokimyasallar ve bağırsak mikrobiyotası gibi konular ele alındı. Oturumlarda, beslenmenin genetik üzerindeki etkilerinden fermante besinlerin bağırsak sağlığına katkılarına kadar birçok önemli başlık tartışıldı.
Kongre, gün boyunca kanserle mücadelede hedefe yönelik tedaviler, beslenme stratejileri ve klinik uygulamalar gibi birçok başlıkla devam edecek.