'Kent Uzlaşısı' davasında ilk duruşma başladı: CHP'li yöneticilere terör suçlaması
CHP'li belediye yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 10 kişi, 'Kent Uzlaşısı' gerekçesiyle yargılanıyor. Terör örgütü üyeliği iddiasıyla 15 yıla kadar hapis istenen sanıklar neyle suçlanıyor? HTS kayıtları, seçim sonuçları ve siyasi tartışmalar davayı nereye taşıyacak? Tüm detaylar haberimizde:
İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde bugün, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde bazı ilçelerde CHP ile DEM Parti arasında gerçekleştiği iddia edilen “Kent Uzlaşısı” kapsamında başlatılan soruşturmada yargılanan 10 sanığın ilk duruşması görüldü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede sanıklar hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
CHP’Lİ YÖNETİCİLER VE MECLİS ÜYELERİ SANIKLAR ARASINDA
Sanıklar arasında Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Cemalettin Yüksel, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Livan Gür ile birlikte CHP ve AKP yönetimindeki bazı ilçelerde görev yapan belediye meclis üyeleri bulunuyor. Ayrıca bir sivil yurttaş da sanıklar arasında yer alıyor. Gözaltılar 11 Şubat 2025’te düzenlenen operasyonla gerçekleşmiş, sanıklar 13 Şubat’ta tutuklanmıştı.
İDDİA: “KENT UZLAŞISI” ÖRGÜTSEL BAĞLANTILARLA ORGANİZE EDİLDİ
İddianamede, CHP ile DEM Parti arasında bazı ilçelerde aday çıkarılmaması yönünde gerçekleştirilen “kent uzlaşısı”nın, terör örgütleriyle bağlantılı şekilde organize edildiği ileri sürüldü. Savcılık, söz konusu uzlaşının, PKK başta olmak üzere çeşitli yasa dışı yapılanmalarla dolaylı temaslar içerdiğini öne sürdü.
HTS KAYITLARI VE TEMAS İDDİALARI
Sanıklar hakkında hazırlanan dosyada, özellikle Cemalettin Yüksel ve Livan Gür’ün çok sayıda “şüpheli” kişiyle telefon trafiğine girdiği belirtildi. HTS kayıtlarına göre Yüksel’in 313, Gür’ün ise 52 farklı kişiyle iletişim kurduğu, bunların arasında 8’i hakkında “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla arama kararı bulunduğu kaydedildi. Diğer 8 kişinin ise hâlihazırda cezaevinde olduğu belirtildi.
SEÇİM SONUÇLARI DA DOSYADA DELİL OLARAK YER ALDI
Davanın odağındaki ilçelerden Kartal’da CHP’li Gökhan Yüksel’in yüzde 54,77; Ataşehir’de ise Onursal Adıgüzel’in yüzde 56,39 oy oranıyla başkan seçilmesi, iddianamede “Kent Uzlaşısı’nın seçim sonuçlarına etkisi” başlığı altında değerlendirildi. Savcılık, bu uzlaşının bazı yerlerde seçmen tercihlerini yönlendirdiğini öne sürdü.
SİYASİ SAİK TARTIŞMASI GÜNDEMDE
Davaya yönelik eleştiriler, muhalefet partilerinden ve hukuk çevrelerinden yükseliyor. CHP ve DEM Parti, soruşturmanın siyasi saiklerle başlatıldığını savunarak, iktidarın seçim kaybettiği büyükşehirlerde yerel yönetimler üzerindeki baskıyı artırma çabası içinde olduğunu öne sürüyor.