• Haberler
  • Sağlık
  • Kornea Bağışı ile hayat kurtarabilirsiniz: Türk Oftalmoloji Derneği'nden önemli çağrı!

Kornea Bağışı ile hayat kurtarabilirsiniz: Türk Oftalmoloji Derneği'nden önemli çağrı!

Kornea nakli ile hayat kurtarmak mümkün mü? Türkiye, dünya standartlarında bir sağlık başarısını nasıl elde etti? Kornea bağışı yaparak bir insanın hayatına nasıl ışık olabilirsiniz? Prof. Dr. Dilek Dursun Altınörs, organ bağışının önemini anlatıyor. Tüm detaylar haberimizde...

Türk Oftalmoloji Derneği Kornea ve Oküler Yüzey Birimi Başkanı Prof. Dr. Dilek Dursun Altınörs, kornea nakli ve organ bağışı konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ ve Doku Bağışı Haftası’nda, vatandaşları organ bağışı yapmaya davet eden Altınörs, kornea naklinin körlük riski taşıyan hastalar için hayati bir çözüm sunduğunu vurguladı.

KORNEA NAKLİ: GÖRME KAYBINI ÖNLEYEN BİR UMUT

Prof. Dr. Dilek Dursun Altınörs, Türkiye’de son yıllarda hızla artan kornea nakli sayılarının, alanında uzmanlaşmış hekimler ve başarılı sistemlerle mümkün olduğunu belirtti. Ülke genelinde yaklaşık 48 göz bankası bulunduğunu söyleyen Altınörs, bu bankalar arasındaki hızlı koordinasyonun, acil durumlarda bile etkili sonuçlar almayı sağladığını ifade etti. “Kornea nakliyle, kornea hastalıklarına bağlı körlüğün önüne geçilebiliyor. Türkiye, bu alanda oldukça tecrübeli ve dünya standartlarında hizmet sunuyor,” dedi.

KORNEA ALIMI, GÖRSEL BİR DEĞİŞİKLİK YARATMAYAN BİR İŞLEM

Kornea nakli, gözün ön yüzeyindeki saydam tabakanın değiştirilmesi işlemidir. Prof. Dr. Altınörs, bu işlem sırasında hayati kayıplar yaşayan organ bağışçılarından alınan sağlıklı korneaların, görme yetisini kaybeden hastalara nakledildiğini açıkladı. “Nakledilen doku, görsel bir değişikliğe neden olmaz. Sadece saydam bir dokudur ve alım işlemi, vefat eden kişide hiçbir görsel değişiklik yaratmaz,” şeklinde konuştu.

DÜNYA STANDARTLARINDA KORNEA NAKLİ: TÜRKİYE’NİN BAŞARISI

Türkiye, yıllardır kornea nakli konusunda önemli bir deneyime sahip. Sağlık Bakanlığı'nın koordinesinde, göz bankaları tarafından alınan uygun kornealar steril şartlarda saklanıp, bekleyen hastalara naklediliyor. Altınörs, bu sistemin dünya çapında örnek gösterilen bir başarıya dönüştüğünü söyledi. “Yurtdışındaki hastalar da Türkiye'yi tercih ediyor. Türkiye’de yapılan kornea nakli işlemleri, dünya standartlarında,” dedi.

BİR BAĞIŞ, BİRİNİN HAYATINI DEĞİŞTİREBİLİR

Prof. Dr. Dursun Altınörs, organ bağışının önemine dikkat çekerek, “Kornea nakli gözü kurtarır, görmek hepimiz için çok değerlidir. Bir organ bağışı, bir hayatı kurtarabilir,” dedi. Organ bağışı, sadece hayat kurtarmakla kalmaz, göz sağlığı açısından da umut ışığı olur. Özellikle korneal hastalıklar veya yaralanmalar nedeniyle görme kaybı yaşayan kişilere hayatlarına yeni bir ışık katmaktadır.

Altınörs, Organ ve Doku Bağışı Haftası vesilesiyle vatandaşlara çağrıda bulunarak, organ bağışının yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizdi.