Koza Altın'a bakanlıktan Dikili onayı!

Koza Altın İşletmeleri A.Ş Dikili'de tamamı orman arazisi olan alanda yeni bir bir maden daha açıyor. Bakanlığın onayladığı proje kapsamında ormanlık alanda patlama yöntemiyle 'altın' ve 'gümüş' çıkarılacak.

Daha önce Danıştay tarafından iptal edilen Koza Altın A.Ş.’nin Çukuralan’daki kırma-eleme tesisi projesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden onaylandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin itirazlarına rağmen alınan bu karar, çevre örgütlerini ve bölge halkını tedirgin etti.

ORMANLIK ALANDA YENİ MADEN AÇILIYOR

Koza Altın İşletmeleri, Dikili Gökçedağ Mevkii’nde tamamı orman arazisi olan 12,28 hektarlık alanda yeni bir açık ocak işletmesi kuracak. Bölgeye ayrıca yıllık 500 bin ton kapasiteli kırma-eleme tesisi yapılacak. Bakanlık, bu proje için nihai ÇED iznini onayladı. ÇED dosyasına göre, proje kapsamında 3 yıl boyunca yaklaşık 239 bin ton kazı yapılması planlanıyor. Çıkarılan cevher, bölgedeki geçici depolama alanından Ovacık Altın Madeni’ne taşınacak.

KAPASİTE ARTIRIMI VE GENİŞLEME PLANI

Koza Altın, Çukuralan’daki mevcut faaliyet alanını 192 hektardan 392 hektara çıkarmak için geçtiğimiz Mayıs ayında onay almıştı. Proje, iki açık ocaktan birinin genişletilmesi ve üç yeni açık ocağın eklenmesini içeriyor. Ayrıca yer altı ocaklarının genişletilmesi ve iki yeni yer altı ocağının açılması planlanıyor.

PATLAMA YÖNTEMİ ORMANLARI TEHDİT EDİYOR

13 yıl boyunca sürecek madencilik faaliyetleriyle 5.82 milyon ton altın ve gümüş çıkarılması hedeflenen proje, çevresel etkileri nedeniyle tepki topluyor. Madenlerin patlama yöntemiyle çıkartılacak olması, ormanların geleceğini tehdit ederken çevre savunucuları projeye karşı hukuki haklarını sonuna kadar arayacaklarını açıkladı.