Mübadelenin hikâyelerini Ildır'da uzmanları anlattı
Çeşme'nin Ildır köyünde düzenlenen 'Mübadele Buluşması', tarihî ve kültürel belleğe ışık tuttu. Panel ve etkinlikler büyük ilgi gördü.
Çeşme’nin tarihî ve kültürel kimliğiyle öne çıkan köylerinden Ildır, 24 Mayıs Cumartesi günü Çeşme Belediyesi, Çeşme Kent Konseyi ve Çeşme Rumeli Mübadilleri Derneği iş birliğiyle düzenlenen “Mübadele Buluşması”na ev sahipliği yaptı.
Gün boyu süren etkinlikler, sabah saat 10.00’da Ildırlı kadınların el emeği ürünlerini ve yöresel lezzetleri sergilediği stantların açılmasıyla başladı. Ildır sokakları sanat çalışmaları ve yöreye özgü tatlarla renklenirken, Halk Eğitim Merkezi öğrencilerinin açtığı sulu boya sergisi de yoğun ilgi gördü.
“MÜBADELE, YOLCULUK, YOKSULLUK VE ÖLÜM” PANELİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
Etkinliğin en dikkat çekici bölümü ise Litri Otel’de gerçekleşen panellerdi. Saat 15.00’te başlayan “Mübadele, Yolculuk, Yoksulluk ve Ölüm” başlıklı panelde, Prof. Dr. Kemal Arı ve tarihçi Alis Altan konuşmacı olarak yer aldı. Katılımcılar, 1923’te imzalanan Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi kapsamında yaşanan göçlerin tarihsel ve insani boyutunu derinlemesine dinleme fırsatı buldu.
Prof. Dr. Kemal Arı, mübadeleyi bir “insanlık dramı” olarak tanımlayarak, 1922 yılında Türkiye’ye getirilen mübadillerin çok kötü koşullarda, 50 yıllık kuru yük gemileriyle taşındığını aktardı. Ayrıca, Lozan Antlaşması ile imzalanan Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi kapsamında yaklaşık 2 milyon kişinin zorunlu göçe tabi tutulduğunu vurguladı. Sadece Girit, Kavala, Drama ve Selanik’ten 314 bin 52 Türk, malları ve hayvanlarıyla birlikte Türkiye’ye getirildi. Göçte kullanılan gemiler arasında Gülcemal, Akdeniz, Cumhuriyet ve Dumlupınar gibi vapurlar da yer aldı. Bu zorlu yolculukta birçok insan, ya denizde ya da karaya çıktıktan sonra salgın hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdi. Arı’nın çarpıcı anlatımı sırasında salonda duygusal anlar yaşandı.
Panelin ardından Prof. Dr. Arı, kitaplarını katılımcılar için imzaladı.
ERYTHRAİ ANTİK KENTİ ARKEOLOJİK GÖZLE ANLATILDI
Etkinliğin ikinci panelinde, saat 16.00’da Arkeolog Dr. İbrahim Önol oldu.
“Erythrai: Çeşme’nin Kültür Mirası – Antik Kaynaklar ve Arkeolojik Bulgular Işığında Bir Antik Kentin Hikâyesi” başlıklı sunumunda Önol, Ildır’ın antik döneme uzanan tarihsel zenginliğini arkeolojik bulgular eşliğinde anlattı. Katılımcılar, Erythrai Antik Kenti’nin geçmişine dair verdiği detaylı bilgileri ilgiyle takip etti.
Etkinlik sonunda, konuşmacılara teşekkür belgeleri Çeşme Belediyesi Meclis Üyesi Arif Çilek, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ahmet Güler ve Çeşme Rumeli Mübadilleri Derneği Başkanı Mehmet Bahçevan tarafından takdim edildi.