Prostat kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Cevper Ersöz, genetik yatkınlık ve yaşla artan prostat kanserine karşı PSA testinin önemine dikkat çekti: '45 yaş kritik eşik.'

Erkeklerde en sık rastlanan kanser türlerinden biri olan prostat kanseri, genetik yatkınlık ve yaşla birlikte artış gösteriyor. Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Cevper Ersöz, erken teşhisin önemine dikkat çekerek PSA testi konusunda uyarılarda bulundu.

GENETİK RİSK TAŞIYANLAR 45 YAŞI BEKLEMEMELİ

Doç. Dr. Ersöz, prostat kanserinde en önemli risk faktörlerinden birinin aile öyküsü olduğunu vurguladı. Özellikle birinci derece akrabalarında prostat kanseri bulunan bireylerin daha erken yaşta tarama programlarına dahil edilmesi gerektiğini belirtti:

"Ailesinde üç bireyde prostat kanseri bulunan veya üç nesilde hastalık geçmişi olan kişilerde genetik yatkınlık oldukça yüksektir. Bu kişiler 45 yaşından itibaren düzenli PSA testi yaptırmalıdır," dedi.

Diğer tüm erkekler için ise prostat kanseri taramalarının 50 yaşından itibaren başlaması öneriliyor.

Prostat kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

OBEZİTE VE SİGARA RİSKİ ARTIRIYOR

Prostat kanseri riskini artıran diğer faktörler arasında obezite, hipertansiyon, sigara kullanımı ve bel çevresinin 102 cm’den fazla olması yer alıyor. Ersöz, bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:

“Sağlıklı yaşam alışkanlıkları, düzenli egzersiz, dengeli beslenme ve sigaradan uzak durmak prostat kanseri riskini azaltmada önemli rol oynar.”

Prostat kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

PSA YÜKSEKLİĞİNE DİKKAT: İLERİ GÖRÜNTÜLEME GEREKEBİLİR

Doç. Dr. Ersöz, prostat kanseri teşhisinde ilk adım olan PSA testi sonuçlarının yüksek çıkması durumunda, yaşa bağlı prostat büyümesi ya da geçmişte geçirilen enfeksiyonların da değerlendirildiğini belirtti. Bu gibi durumlarda multiparametrik MR görüntüleme yöntemine başvurduklarını söyledi.

Prostat kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

EN GÜVENİLİR BİYOPSİ: MR DESTEKLİ PERİNEAL YÖNTEM

Tanının kesinleşmesi için biyopsinin gerekli olabileceğini ifade eden Ersöz, en güvenilir yöntemin MR perineal biyopsi olduğunu vurguladı:

"Bu yöntemin enfeksiyon riski düşüktür ve hedef dokudan en doğru örneklemeyi sağlar. Bu da doğru tanı ve tedavi sürecinde büyük avantaj sunar," dedi.