Son dakika! Almanya'nın başbakanı belli oldu

Son dakika haberi... Almanya'da siyasi dengeleri değiştiren gelişme… Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) lideri Friedrich Merz, Federal Meclis'te yapılan ikinci tur oylamada Almanya'nın yeni başbakanı (Şansölyesi) seçildi.

Almanya’da genel seçimlerin ardından başlayan koalisyon süreci, Federal Meclis’te yapılan başbakanlık oylamasıyla sonuçlandı. Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) lideri Friedrich Merz, mecliste yapılan ikinci tur oylamada başbakan seçilerek Almanya’nın yeni şansölyesi oldu. Merz’in başbakanlığı, CDU/CSU ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında varılan koalisyon anlaşmasının ardından gerçekleşti.

İLK TURDA BEKLENMEYEN SONUÇ

CDU/CSU’nun başbakan adayı olan Friedrich Merz, parlamentoda yapılan ilk tur oylamada beklenen çoğunluğu sağlayamadı. 316 oy alması gereken Merz, yalnızca 310 oyda kaldı. Oylamada 307 milletvekili “hayır” oyu verirken, 3 çekimser ve 1 geçersiz oy kayda geçti. Bu durum, Almanya siyasi tarihinde bir ilki de beraberinde getirdi.

Son dakika! Almanya'nın başbakanı belli oldu

DER SPİEGEL: ALMANYA’DA BİR İLK YAŞANDI

Almanya’nın saygın dergilerinden Der Spiegel, yaşananları “tarihi bir ilk” olarak yorumladı. Habere göre, daha önce hiçbir başbakan adayı, seçimleri kazanan ve koalisyon anlaşmasını tamamlayan partilerin desteğine rağmen Federal Meclis’te yapılan ilk tur oylamada başarısız olmamıştı. Friedrich Merz’in ilk turda başbakan seçilememesi, koalisyonun iç dinamiklerine ve partiler arasındaki güven sorunlarına dair tartışmaları da beraberinde getirdi.

İKİNCİ TURDA SONUÇ DEĞİŞTİ

İkinci tur oylamada gerekli desteği sağlayan Merz, 325 oyla başbakan seçildi. CDU/CSU’nun Federal Meclis’teki 208 milletvekili sayısı, hükümet kurmak için yeterli olmadığından Merz, SPD ile koalisyon kurma yolunu seçti. SPD, bu seçimde yüzde 16,4 oy alarak savaş sonrası dönemdeki en düşük oy oranını elde etmişti.

Son dakika! Almanya'nın başbakanı belli oldu

AŞIRI SAĞ AFD İLE KOALİSYON REDDEDİLDİ

Seçimlerde yüzde 20,8 oy alarak ikinci sıraya yerleşen aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi ise CDU/CSU tarafından koalisyon ortağı olarak değerlendirilmedi. Almanya’da İkinci Dünya Savaşı sonrası siyasi gelenek haline gelen “güvenlik duvarı” (Brandmauer) politikası gereği, ana akım partiler AfD ile iş birliği yapmayı reddetti. CDU/CSU, bunun yerine SPD ile iş birliğine gitti.