Son dakika! CHP'den AYM'ye HSK başvurusu!
Son dakika haberi... Cumhuriyet Halk Partisi, TBMM'de yapılan HSK seçimlerinin yürürlüğünün durdurulması ve iptali istemiyle AYM'ye başvuruda bulundu
TBMM’de gerçekleşen Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üye seçimleriyle ilgili tartışmalar yargıya taşındı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), seçim sürecinde Anayasa’ya aykırılık olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulundu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) dün yapılan HSK seçimleri, siyasi gerilimi de beraberinde getirdi. HSK’ye üye seçimi sırasında yaşanan usul tartışmaları nedeniyle Genel Kurul'u terk eden CHP, seçimlerin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
“ANAYASAYA AYKIRI BİR UYGULAMA”
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, seçim sürecinde hukuka aykırı adımlar atıldığını savundu. Günaydın, “İktidar, seçimde üçüncü turda ad çekme yerine tekrar oylama yapılmasını engelleyerek Anayasa’yı ihlal etmiştir. Bu açık hukuksuzluğu AYM’ye taşıdık” dedi.
CHP, Meclis’te Yargıtay, Danıştay, öğretim üyeleri ve avukat kontenjanlarından HSK’ye yapılan seçimlerde aday belirleme sürecinde usulsüzlük olduğunu öne sürdü. Özellikle TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nda yapılan işlemlerin ve Genel Kurul’daki ad çekme yönteminin, Anayasa’nın ilgili maddelerine aykırı olduğu ifade edildi.
SEÇİLEN HSK ÜYELERİ KİMLER?
TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucunda HSK üyeliğine seçilen isimler şöyle oldu:
• Yargıtay kontenjanından: Fuzuli Aydoğdu, Hakan Yüksel, Seyfi Han
• Danıştay kontenjanından: Cengiz Aydemir
• Öğretim üyeleri ve avukatlar kontenjanından: Alişan Tiryaki
Seçilen üyeler, görevlerini 4 yıl süreyle sürdürecek.
USUL TARTIŞMASI VE TEPKİLER
CHP, seçimlerde üçüncü turda üye tam sayısının aranan çoğunluğu sağlayamaması durumunda en çok oy alan iki aday arasında kura yerine tekrar oylama yapılması gerektiğini savundu. Ancak Meclis Genel Kurulu’nda kura yöntemiyle seçim yapılınca, CHP’liler bunu "hukuksuzluk" olarak nitelendirerek Genel Kurul’u terk etti.
CHP’nin Meclis’i terk etmesinin ardından yapılan oylamalarla seçim süreci tamamlandı. CHP’nin AYM’ye yaptığı başvuruda ise özellikle “hukuka aykırı yöntemle oluşturulan bir kurulun aldığı kararların da meşru olamayacağı” vurgusu yer aldı.
Şu anda Meclis’te iktidar bloku, Komisyon’dan “icat edilmiş oylama yöntemiyle” geçirdikleri Hakimler Savcılar Kurulu adaylarını, eylemli İçtüzük ihlali ile Genel Kurul’a onaylatmaya çalışıyorlar.
Gece boyunca çalışıp hazırladığımız iptal dilekçesini, sabah AYM’ye sunacağız! pic.twitter.com/4q4GPleTCi— Gökhan Günaydın (@gunaydingokhan) May 20, 2025