Son dakika! Dünya'ya hızla yaklaşıyordu: Uzay aracının parçası düştü!
Son dakika gelişmesi... 1972'de Venüs'e gitmek üzere fırlatılan Sovyet uzay aracı Kosmos-482, teknik arıza sonrası yörüngede kaldı, 52 yıl sonra atmosfere girerek Hint Okyanusu'na düştü.
Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), 1972 yılında Venüs'ü keşfetmek üzere fırlatılan ancak görevini tamamlayamayan Kosmos-482 uzay aracının 52 yıl sonra Dünya atmosferine girdiğini ve Hint Okyanusu'na düştüğünü açıkladı.
Roscosmos tarafından yapılan yazılı açıklamada, Sovyetler Birliği döneminde 31 Mart 1972 tarihinde Venüs'e gönderilmek üzere fırlatılan Kosmos-482 uzay aracının, bugün Türkiye saatiyle 09.24'te atmosfere yeniden giriş yaptığı ve Endonezya'nın batısında Hint Okyanusu'na düştüğü bildirildi.
52 YIL SONRA DÜNYA’YA GERİ DÖNDÜ
Açıklamaya göre, uzay aracı fırlatılışından kısa bir süre sonra yaşanan teknik bir arıza nedeniyle Venüs’e ulaşamadan Dünya'nın eliptik yörüngesinde takılı kaldı. O zamandan bu yana yavaş yavaş alçalan yörüngesi, aracın 52 yıl sonra Dünya’ya geri dönmesine neden oldu.
ATMOSFERDE PARÇALANDI
Roscosmos, aracın kontrolsüz şekilde atmosfere girmesine rağmen herhangi bir tehlikeli parçanın yeryüzüne ulaşmadığını, büyük kısmının atmosferde yanarak parçalandığını belirtti. Uzay aracının düşüşünün herhangi bir can veya mal kaybına yol açmadığı da açıklamada vurgulandı.
TARİHİ BİR UZAY KAZASININ SONU
Kosmos-482, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği’nin uzay yarışındaki en iddialı projelerinden biri olarak kabul ediliyordu. Aynı dönemde fırlatılan ikiz uzay aracı Venera 8, Venüs yüzeyine başarıyla iniş gerçekleştirmişti. Ancak Kosmos-482, taşıyıcı roketin son aşamasında yaşanan bir arıza nedeniyle hedefinden sapmıştı.