Türkiye'nin ilk probiyotikli çayı Rize'de üretildi
Rize'de geliştirilen Türkiye'nin ilk bal genomlu probiyotikli ve simbiyotikli siyah ve yeşil çayı, çay sektöründe çığır açacak bir yenilik sunuyor.
Rize, çay üretiminde tarihi bir adım attı. Rize Ticaret Borsası ve ÇAYMER iş birliğiyle geliştirilen Türkiye’nin ilk probiyotikli ve simbiyotikli siyah ve yeşil çayı, bal genomu ile zenginleştirilerek üretildi. Çayın formülasyonu, uluslararası akredite laboratuvarlarca da onaylandı.
10 YILLIK ARAŞTIRMA SONUÇ VERDİ
2010 yılında Araştırmacı Habib Koçal tarafından başlatılan çalışmalar, 2020 yılında meyvesini verdi. Çayın içeriğindeki probiyotik mikroorganizmalar, 16s DNA ve ITS metagenom analizleriyle belgelendi ve ürünler patent koruması altına alındı.
BAL GENOMU İLE ZENGİNLEŞTİRİLDİ
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, geliştirilen çayın dünyadaki benzerlerinden farklı olarak bal genomu içerdiğini vurguladı. Erdoğan, “Bu mikroorganizmalar çaya bulaştırılarak sindirim sistemine fayda sağlayan enzimlerin oluşmasına katkı sunuyor. Ortaya içimi, tadı ve rengiyle son derece kaliteli bir ürün çıktı,” dedi.
PROBİYOTİKLER VÜCUT DİRENCİNİ ARTIRIYOR
Geleneksel beslenme alışkanlıklarının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler bıraktığını söyleyen Erdoğan, bu çayın hazır gıdaların zararlarını azaltmada etkili olacağını belirtti. “Vücutta eksik olan probiyotikleri bu çayla tamamlamayı hedefliyoruz. Yoğurdu içiremiyoruz ama çayı içirebiliriz,” şeklinde konuştu.
ULUSLARARASI TESTLERİ GEÇTİ, ŞİMDİ RTEÜ’DE GELİŞTİRİLİYOR
Ürün, uluslararası laboratuvarlarda yapılan testlerden başarıyla geçti. Şimdi Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi laboratuvarlarında daha da zenginleştirilerek piyasaya sunulmaya hazırlanıyor. Erdoğan, “Bu ürün sadece Türkiye değil, dünya çay sektöründe de çığır açacak potansiyele sahip,” dedi.