Urla'da sondajda tarihi keşif: Alan SİT ilan edildi
İzmir'in Urla ilçesinde yapılan sondaj kazısında Hellenistik Dönem'e ait kalıntılar bulundu. Parsel birinci derece arkeolojik SİT alanı ilan edildi.
İzmir’in Urla ilçesi İskele Mahallesi’nde gerçekleştirilen sondaj kazısı sırasında önemli tarihi kalıntılar gün yüzüne çıkarıldı. 4410 ada, 5 parselde yapılan çalışmalar sırasında, M.Ö. 4. yüzyıla tarihlenen çok odalı bir yapı kompleksine rastlandı. Bu keşif, alanın arkeolojik açıdan büyük öneme sahip olduğunu gözler önüne serdi.
HELLENİSTİK DÖNEM’E AİT TEMEL DUVARLAR ORTAYA ÇIKTI
Kazı sırasında yaklaşık 1 metre derinlikte Hellenistik Dönem'e ait temel duvar kalıntıları tespit edildi. İzmir Müze Müdürlüğü yetkilileri, kalıntıların mimari özelliklerini yerinde inceleyerek tarihi niteliğini doğruladı. Söz konusu buluntular arasında, alandaki ilk iskanın M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzandığını gösteren mimari kalıntılar ve taşınabilir kültürel varlıklar da yer alıyor.
RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI: ALANDA YAPILAŞMA YASAKLANDI
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, yapılan incelemeler doğrultusunda söz konusu alanı “1. derece arkeolojik SİT alanı” ilan etti. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte, parselde herhangi bir yapılaşmaya gidilmesi yasaklandı. Kararda, mimari kalıntıların yerinde korunarak üstünün kapatılması ve koruma–konservasyon çalışmalarının yapılması gerektiği vurgulandı.
YENİ YAPILAŞMA PROJELERİNE ALANDA İZİN VERİLMEYECEK
Söz konusu karara göre, daha önce mimari kalıntı tespit edilmeyen veya kısmen kalıntı çıkan diğer parsellerde mevcut yapılaşma kararları geçerliliğini koruyacak. Ancak 4410 ada, 5 parsel özelinde yeni bir yapılaşma izni verilmeyecek. Söz konusu alan, ilgili müze, kazı başkanlığı ve konservasyon birimleri tarafından sürekli denetlenecek.
Resmi Gazete'de yayımlanan karar şu şekilde:
"İzmir İli, Urla İlçesi, İskele Mahallesi'nde, tapunun 4410 ada, 5 parselinde kayıtlı taşınmazda gerçekleştirilen sondaj kazısı sonucunda açığa çıkan ve taşınmazın tamamını kapsayan; M.Ö. 4. YY.'a tarihlenen çok odalı yapı kompleksi (prostaslı ev tipi) ile daha alt kotlarda, alandaki iskana dönük ilk etkinliğin M.Ö. 6. YY.'ın içlerine gittiğini gösteren mimarinin açığa çıkarılmış olması ve bunu destekleyen taşınır kültür varlığı buluntularının da yoğun olarak tespit edilmiş olması sebebiyle söz konusu mimari kalıntının yerinde korunması gerektiğinden taşınmazda yapılaşmaya gidilemeyeceğine, taşınmazın sit derecesinin; "1. derece arkeolojik sit" olarak değiştirilmesine, derece değişikliğine yönelik tescil fişinin onaylanmasına, 4410 ada, 5 parselde kayıtlı taşınmazın tapu kaydına "1. derece arkeolojik sit alanıdır." şerhi işlenerek belgeleriyle birlikte Kurul Müdürlüğüne bilgi verilmesine, 2863 sayılı Kanun'un 17. maddesi gereğince derece değişikliğine yönelik koruma amaçlı imar planlarının iletilmesine, 3 yıl süre ile geçerli olmak koşuluyla karar eki geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarının uygun olduğuna, yapı kalıntısının ilgili Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü, ilgili Müze Müdürlüğü ve Kazı Başkanlığı denetiminde, belirleyeceği teknik ve yöntemlerle yerinde korunacak şekilde koruma ve konservasyon uygulamalarının yapılarak üzerinin kapatılmasına; Çeşitli tarihlerde sondaj kazısı yapılarak 2863 Sayılı Yasa kapsamında değerlendirilebilecek herhangi bir mimari kalıntı çıkmayan veya kısmen mimari kalıntı çıkan parsellerde Kurulumuzun muhtelif kararları ile yeni yapılaşma projesi uygun bulunduğundan alan bütününde yeni bir değerlendirme yapılmasının uygun olmadığına karar verildi.”