• Haberler
  • Sağlık
  • Uzman uyarıyor: 40 yaş üstü her 3 kişiden biri risk altında

Uzman uyarıyor: 40 yaş üstü her 3 kişiden biri risk altında

Denizli Özel Tekden Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Acımış, çağımızın sinsi sağlık sorunlarından biri olan insülin direnci hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Vücudun yağ depolama eğilimini artıran bu durumun, sadece şeker hastalığına değil; kalp krizi, felç ve hatta bazı kanser türlerine de yol açabileceğini belirten Dr. Acımış, özellikle 40 yaş üstü bireylerde her 3 kişiden birinde insülin direnci bulunduğuna dikkat çekti.

İnsülin hormonunun, besinlerle alınan şekerin hücrelere taşınmasında kritik rol oynadığını vurgulayan Uzman Dr. Acımış, şu bilgileri verdi:

"İnsülin duyarsızlığı olan kişilerde şekerin hücre içerisine girişi zorlaşmakta, kanda şeker yükselmekte, önceleri gizli şeker, zamanla da erişkin tip şeker hastalığı gelişmektedir. Tanısı laboratuvar sonuçlarına göre konulur. Açlık kan şekeriyle, açlık insülini çarpıp 405'e böldüğünüzde çıkan sonuç 2,5'in üzerinde ise insülin direnci varlığınız ortaya konulur."

BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT!

İnsülin direncinin; kilo vermede zorluk, bel çevresinde yağlanma, sabah yorgunluğu, tatlı krizleri, yemek sonrası uyku hali gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini ifade eden Dr. Acımış, "Kadın hastalarda tüylenme, adet düzensizliği ve gebe kalamama gibi sıkıntılara da neden olabilir" dedi.

Dr. Acımış, bu tabloyu yalnızca şeker hastalığıyla sınırlandırmamak gerektiğini vurguladı:

"İnsülin direnci sadece şeker hastalığı değil, aynı zamanda bir dizi hastalığın gelişimini de tetiklemektedir. Kalp damar hastalıkları, beyin damar hastalıkları, obezite, karaciğerde yağlanma, safra kesesinde taş, gut ve rahim, meme, prostat, pankreas, kalın bağırsak, karaciğer kanserleri gibi birçok hastalığın gelişimine zemin teşkil edebilir."

ERKEN ÖNLEM HAYAT KURTARABİLİR

İnsülin direncinin fark edilmesi halinde kontrol altına alınabilir bir durum olduğunu belirten Acımış, sağlıklı yaşam tarzının önemine vurgu yaptı:

"Yaşam tarzı değişikliği, kilo verilmesi, fiziksel aktivitelerin artırılması, beslenmenin düzeltilmesi ve tıbbi tedavi ile yönetilebilir. Fark edilmezse yaşam süresini kısaltabilir ve yaşam kalitesini düşürebilir."

Dr. Acımış, bireylerin kendi risk seviyelerini analiz edebilmeleri için şu kriterlere dikkat etmeleri gerektiğini söyledi:

"Bel çevreniz kadın ise 88, erkek ise 102 santimin üzerinde ise; tansiyonunuz 135'e 85 milimetrenin üzerinde ise; kan şekeriniz 100 miligram üstünde; trigliserid 150 miligram üzerinde ya da iyi kolesterol kadınlarda 50, erkeklerde 40 miligramın altındaysa, insülin direnci riski taşıyorsunuz demektir."