Uzmandan aşırı terleme uyarısı! Çözümü…
Sürekli terliyor, kıyafetleriniz sırılsıklam mı oluyor? Uzmanlar, önemsenmeyen bu sorunun arkasında ciddi hastalıklar olabileceğini söylüyor. Peki, basit bir enjeksiyonla bu sorundan kurtulmak mümkün mü?
Aşırı terleme sorununun, günlük yaşamı olumsuz etkileyen ve mutlaka çözülmesi gereken bir durum olduğunu belirten VM Medical Park Gebze Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Fatma Akpınar, botoks tedavisinin bu konuda etkili bir yöntem olduğunu vurguladı. “Botoks, ter bezlerini uyaran sinir sinyallerini geçici olarak bloke ederek terleme miktarını önemli ölçüde azaltır” dedi.
Toplumda yaygın görülen ancak çoğu zaman göz ardı edilen aşırı terleme (hiperhidrozis) hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Akpınar, bu durumun ciddi hastalıkların belirtisi olabileceğine dikkat çekti.
“Isı ya da fiziksel aktiviteye bağlı olmaksızın gelişen aşırı terleme; obezite, diyabet, tiroit hastalıkları, kalp ve solunum yetmezliği gibi rahatsızlıklarla ilişkili olabilir” ifadelerini kullandı.
AŞIRI TERLEME NEDENLERİ
Aşırı terlemenin nedenlerini “primer” ve “sekonder” olarak ayıran Dr. Akpınar, “Primer bölgesel hiperhidrozis, herhangi bir sağlık sorunu olmadan görülebilirken; sekonder hiperhidrozis diyabet, hipertiroidi, obezite, alkolizm, menopoz, kalp ve solunum yetmezliği gibi rahatsızlıklardan kaynaklanır” şeklinde konuştu.
Belirtileri de anlatan Akpınar, “Deri ıslak ve parlak görünür. Kıyafetler ıslanır, vücutta koku oluşur. Zamanla kaşıntı ya da iltihap gelişebilir. Terleme çift taraflı olur. Primer hiperhidrozis el, ayak, yüz, koltuk altı gibi bölgelerde görülürken; sekonder hiperhidroziste tüm vücutta ve uykuda da terleme gözlenebilir” dedi.
Tanı sürecine dair bilgi veren Akpınar, “Hastanın öyküsü ve fizik muayene ile tanı konulabilir. Gerekirse kan tahlilleri ve görüntüleme yöntemlerine başvurulur” diye konuştu.
Aşırı terlemeye karşı alınabilecek önlemleri sıralayan Akpınar, “Günlük duş alınmalı, pamuklu kıyafetler tercih edilmeli, kıyafetler sık değiştirilmelidir. Ter önleyiciler kullanılmalı; stres, baharatlı yiyecekler, kafein ve alkolden uzak durulmalıdır” ifadelerini kullandı.
Tedavi yöntemlerinden de bahseden Dr. Akpınar, “El ve ayaklarda iyontoforez uygulanabilir. Yüz, koltuk altı, el ve ayaklarda botoks etkili olabilir. Gerekirse ilaç tedavisi uygulanabilir. Cerrahi yöntem olan sempatektomi, diğer tedavilere yanıt alınamadığında tercih edilmelidir” açıklamasında bulundu.
Botoks tedavisiyle ilgili detayları da paylaşan Akpınar, “Botoks, ince uçlu iğnelerle deri içine enjekte edilir. Yüz, avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altına uygulanabilir. Etkisi 4-6 ay sürer, yılda 2 kez yapılması yeterlidir. İşlem 20-30 dakika sürer. Sonrasında şişlik ya da morluk olabilir ama birkaç gün içinde geçer. Günlük hayata devam edilebilir. Ancak işlem günü duş alınmamalı, havuz, deniz, hamam ve saunadan uzak durulmalıdır. Botoks deriye uygulandığı için lenf bezlerine zarar vermez, vücudun diğer bölgelerinde terleme devam eder” dedi.