Yıllarca kendini yılanlara ısırttı, bilime umut oldu!
18 yıl boyunca kendine yılan zehri enjekte eden Tim Friede'nin deneyimi, 19 farklı tür için yeni bir panzehirin geliştirilmesine ilham verdi.
ABD’nin Wisconsin eyaletinde yaşayan Tim Friede, 18 yıl boyunca kendi vücuduna yılan zehri enjekte ederek ve zehirli yılanlara kendisini kasıtlı olarak ısırtarak bağışıklık kazandı. Bu sıra dışı deneyim, 19 farklı yılan türüne karşı panzehir geliştirilmesine ilham kaynağı oldu.
BBC'nin haberine göre, Friede'nin bağışıklık sistemi üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar, yeni bir antivenom üretiminin önünü açtı. Şu ana kadar yalnızca fareler üzerinde test edilen panzehirin, insan deneylerine geçilmesi birkaç yıl sürebilir.
“YILAN ZEHİRİ TEHLİKELİDİR”
Bağışıklık uzmanı Jacob Glanville, Friede’nin deneyimini “eşi benzeri olmayan bir vaka” olarak tanımlarken, şunları söyledi:
“17 yılı aşkın sürede farklı kıtalardan birçok zehirli yılanla çalıştı. Ancak bu yöntemin tekrarlanmasını kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Yılan zehri tehlikelidir.”
Columbia Üniversitesi’nden Peter Kwong ise araştırmanın önemine dikkat çekerek, hem yeni bir panzehir kombinasyonunun geliştirilebileceğini hem de insan bağışıklık sisteminin potansiyelinin daha iyi anlaşıldığını ifade etti.
Friede, çocukluk yıllarından beri sürüngenlere ilgi duyduğunu, ilk başta bu deneyleri “merakla” yaptığını, ancak zamanla başkalarına yardım edebileceğini fark ettiğini söyledi.
GELENEKSEL YÖNTEMLERE ALTERNATİF
Lancaster Üniversitesi’nden farmakolog Steven Hall, insan kaynaklı antikorlarla geliştirilecek panzehirlerin, geleneksel olarak atlardan elde edilen panzehirlere kıyasla daha az yan etki oluşturabileceğini belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl yaklaşık 110 bin kişi yılan sokması nedeniyle hayatını kaybediyor. Mevcut panzehir üretim yöntemleri ise hem maliyetli hem de her türe özgü olmak zorunda olduğu için sınırlı etkiye sahip.