YÖK Başkanı Özvar: Türkiye-Suriye Üniversitesi yakında kuruluyor
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye-Suriye Üniversitesi'nin kısa sürede kurulacağını ve Suriyeli öğrencilerin uyumuna katkı sağlayacağını açıkladı.
Ege Üniversitesi’nin 70. yıl kutlamaları kapsamında İzmir’e gelen Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, geçtiğimiz günlerde imzalanan Türkiye-Suriye Üniversitesi protokolü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Özvar, bu girişimin hem Suriye’nin yeniden inşa sürecine katkı sunacağını hem de Türkiye’de eğitim gören Suriyeli öğrencilerin ülkelerine döndüklerinde eğitim hayatına uyum sağlamalarını kolaylaştıracağını vurguladı.
EGE ÜNİVERSİTESİ’NDE 70. YIL COŞKUSU
Ege Üniversitesi 70. kuruluş yıl dönümünü çeşitli etkinliklerle kutladı. Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki Merkezi Ameliyathane'nin ve kampüsteki “70. Yıl Anıtı”nın açılışının ardından Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde akademik tören düzenlendi. Törene YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın yanı sıra, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, YÖK Yürütme Kurulu üyeleri, il protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“YÜKSEKÖĞRETİMDE YENİ BİR ULUSLARARASI VİZYON GELİŞİYOR”
Konuşmasında Türkiye’nin yükseköğretimde küresel bir oyuncu haline geldiğini belirten Özvar, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonuyla Türk üniversiteleri Balkanlar, Afrika ve Orta Doğu’da stratejik ortaklıklar kuruyor. Türk yükseköğretimi artık kültürel bağları gözeten, çok merkezli bir uluslararasılaşma stratejisi benimsiyor” dedi.
“SURİYE’YE YAPILAN ZİYARET ÇOK VERİMLİ GEÇTİ”
Prof. Dr. Özvar, geçtiğimiz hafta Suriye’ye düzenlenen ziyaretin ardından Şam veya Halep’te Türkiye-Suriye Üniversitesi kurulması yönünde önemli adımlar atıldığını belirtti. “Suriye Yükseköğretim Bakanı ile kapsamlı bir işbirliği protokolü imzaladık. Bu üniversite, Suriyeli öğrencilerin Türkiye’den döndükten sonra eğitimlerine uyumlarını kolaylaştıracak” diye konuştu.
KÜLTÜREL BAĞLARLA GÜÇLÜ EĞİTİM DİPLOMASİSİ
Özvar, kurulacak üniversitenin sadece eğitim açısından değil, aynı zamanda akademik diplomasi, kültürel etkileşim ve bölgesel barışa katkı açısından da stratejik bir girişim olduğunu vurguladı. Projenin kısa sürede hayata geçirilmesi planlanıyor.
“TÜRKİYE-SURİYE DOSTLUĞUNA BÜYÜK KATKILAR SUNACAK”
Prof. Dr. Özvar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de eğitimlerine devam eden öğrencilerin Suriye'deki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapmak isterlerse gerekli kolaylıklar sağlanacak. Yine protokolle Türkiye ve Suriyeli üniversiteleri arasında lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerinde ortak diploma programları başlatılacak ve Suriye'nin ihtiyaç duyduğu öğretim üyeleri Türkiye'deki üniversitelerde yetiştirilecektir. Bugüne kadar 40 binin üzerinde Suriyeli öğrenci yükseköğretim kurumlarımızdan mezun olmuştur. Suriyeli muhataplarımızla, görüşmelerimizde bu mezunlara ait diplomaların Suriye’de denkliğinin alınması yönünde görüş birliğine varmış olduğumuzu aktarmak isterim. Bu mezunların ülkelerine dönüşü Suriye'nin yeniden inşa sürecinin temel sac ayaklarından birini oluşturacaktır. Yükseköğretim alanında atılan bu adımların Suriye'nin yeniden inşa sürecine ve Türkiye-Suriye dostluğuna büyük katkılar sunacağına canı gönülden inanıyorum."
“KADRO SORUNU ORTADAN KALKTI”
Törende konuşma yapan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesinin dijitalleşmeden uluslarasılaşmaya engelsiz üniversiteden yeşil ve spor dostu kampüse kadar Türk yükseköğretim sistemine birçok alanda örnek olan öncü bir üniversite olduğunun altını çizdi. Rektör Budak, "Dijitalleşme hedefimiz doğrultusunda Türkiye’nin dört siber güvenlik yüksekokulundan birisi üniversitemiz bünyesinde kuruldu. YÖK’ün Yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri kapsamında yaptığı çalışmalar neticesinde üniversitemizde Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi kuruldu. Fakülte bünyesinde ise Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi lisans programı bir sonraki eğitim öğretim döneminde öğrenci alımına başlayacak. Ayrıca, Ege Meslek Yüksekokulu bünyesinde Otonom Sistemler Teknikerliği, Oyun Geliştirme ve Programlama ile Önyüz Yazılım Geliştirme ön lisans programlarımız da faaliyete geçti. Alanında ilk ve tek olan Türkiye’nin en büyük prototipleme merkezi olan Ege Derin Teknoloji Fabrikasının açılışını gerçekleştirdik. Üniversitemizin kuruluşunun 70. Yılında Ege Teknopark’ı genişletiyoruz. 18 bin metrekare alana 1000 firmanın yer alabileceği bir teknopark haline getiriyoruz. EÜ’nün Araştırma Üniversitesi başarısına kavuşması ile birlikte önemli kazanımlarından biri norm kadro uygulamasının kaldırılması oldu. Böylece yılların birikimi olan kadro sorununa köklü çözümler ürettik. Bugün tüm akademik birimlerimizde kadro sorunu artık ortadan kalkmış durumda" sözlerine yer verdi.
Törenin ardından başarılı akademisyenlere belgeleri, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar tarafından takdim edildi. Ege Üniversitesinin 70'nci yıl dönümü hatırasına da pasta kesildi.