15 Temmuz Darbe Girişimi’nin 7. Yılı… İşte o gecenin bilinmeyenleri…

15 Temmuz Darbe Girişimi, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup asker tarafından gerçekleştirilen bir askeri darbe girişimidir. Bu yıl söz konusu darbe girişiminin 7. yılı... İşte o gecenin bilinmeyenleri...

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

15 Temmuz Darbe Girişimi, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan bir grup asker tarafından gerçekleştirilen bir askeri darbe girişimidir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine Türk vatandaşları, demokrasiye sahip çıkmak amacıyla meydanları doldurarak darbeyi bertaraf etmiştir. Bu olay, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir.

Darbe girişimi planlanan 16 Temmuz saat 03.00’e kadar beklenirken FETÖ’nün üniforma giymiş teröristleri, Ankara’daki Akıncı Üssü’nden harekete geçerek 15 Temmuz saat 20.30’da darbeyi başlatma kararı almıştır. Darbe girişimi, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar gibi birçok komutanın alıkonulmasıyla başlamıştır.

ÖNEMLİ NOKTALAR BOMBALANDI

Darbe girişimi sırasında FETÖ mensubu askerler, tank ve zırhlı araçlarla kışla dışına çıkarak sokaklarda dolaşmış, FETÖ’ye bağlı pilotlar ise savaş uçaklarını kullanarak önemli noktaları bombalamıştır. FETÖ’nün Türk Silahlı Kuvvetleri içinde sızma yapmış olması sebebiyle, 8 binden fazla askeri personel, 35 uçak, 3 gemi, 37 helikopter, 74 tank, 246 zırhlı araç ve 4 bine yakın hafif silah kullanılarak gerçekleştirilen bu darbe girişimi, Türkiye’nin tarihinde kara bir leke olarak kaydedilmiştir.

Darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar ve emir subayı Yunus Can gibi komutanlar, Akıncı Üssü’nden gelen darbeci askerler tarafından alıkonulmuştur. Çolak’ın koruma astsubayı Piyade Başçavuş Bülent Aydın ise müdahale etmeye çalışırken şehit düşmüştür.

Darbe girişimi sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman ve yaklaşık elli milletvekili Meclis binasında bulunurken, F-16 savaş uçakları Meclis üzerinde uçuş yaparak dört kez bombardıman düzenlemiştir. Ankara’nın Beştepe semtinde bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı da bombalama girişimine maruz kalmış, ancak başarılı olunamamıştır.

15 Temmuz Darbe Girişimi’nin 7. Yılı… İşte o gecenin bilinmeyenleri…

Yorumlar kapalı.