İlk günden bu yana oradalar! Marble İzmir'in değişmeyen yüzleri konuştu
Türk doğal taş sektörünün dünyaya açılan en önemli kapılarından biri olan Marble İzmir – Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, bu yıl 30. kez sektör profesyonellerini bir araya getirdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen fuar, 150 bin metrekareyi aşan alanıyla hem katılımcı hem de ziyaretçiler açısından yine göz doldurdu.
İlk günden bu yana fuarda yer alan firmalar ise bu istikrarın ve büyümenin canlı tanıkları. Onlar için Marble İzmir yalnızca bir fuar değil, aynı zamanda ticaretin, tanıtımın ve sektörün gelişiminin de merkezi.
Alacakaya Mermer’den Elazığ Vişnesi imzası
Fuarın 30 yıllık müdavimlerinden biri olan Alacakaya Mermer, bu yıl da dikkatleri üzerine çekti. Firma, yalnızca Elazığ’da çıkarılan “Elazığ Vişnesi” mermerini özel bir projeyle Porsche 911 üzerine kaplayarak sergiledi. Alacakaya Mermer Yönetim Kurulu Üyesi Mertcan Yaşlı, “İzmir Mermer Fuarı’na 30 yıldır katılan nadir firmalardan biriyiz. 41 yıllık bir firmayız. Ben şirketin üçüncü jenerasyon yöneticilerindenim. 10 mermer ocağımız, 20’ye yakın taşımız var. Bugün yaklaşık 100 ülkeye ihracat yapıyoruz. Dünyada mermer sektörünü simgeleyen fuarlardan biri olan Marble İzmir’in, ihracatımızın 100 ülkeye ulaşmasında katkısı büyük. Dünya çapından misafirlerimiz fuara geliyor ve bizleri ziyaret ediyor. Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Avrupa ülkeleri, Suudi Arabistan gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Bizim taşlarımız Beyaz Saray’da, Çankaya Köşkü’nde var. Dünya genelinde Victoria’s Secret’larda, Starbucks’larda, Dolce Gabbana, Fendi olmak üzere birçok prestijli yapı ve mekanda taşlarımız mevcut. Türk mermerini dünyada tanıtmak, istihdam sağlamak, ülke ekonomisine döviz kazandırmak ve hep birlikte daha güzel yerlere gelmeyi hedefliyoruz” dedi.
Elazığ Vişnesi” taşının hikâyesini de paylaşan Yaşlı, “Rengiyle, dokusuyla mermer sektöründe çok öncü taşlardan birisidir. Hatta bir milli değer bile diyebiliriz” ifadelerini kullandı. Taş desenli Porsche hakkında ise, “Porsche 911’in Elazığ Vişnesi rengi ile kaplandığına yönelik haberler çıktı. Ben de 911 sahibiydim, genç nesil olarak aklımıza böyle bir proje geldi. Hem dünyada eşi ve benzeri olmayan taşımız var hem böyle bir aracımız var. ‘Neden bu taşımızı böyle bir proje ile İzmir fuarında sergilemiyoruz’ dedim. Bu şekilde bir proje ürettik. Özel bir baskı yaptırdık. Japonya’dan gelen makinalarla taşın projesi çizildi. Aynı görünüm, aynı deseni sağlayabileceğimiz bir kaplama yaptık. Özel bir işçilikle bu projeyi aracımıza uyguladık ve standımıza yerleştirdik” dedi.
Pikapla başlayan yolculuk, sektörel başarıya dönüştü
Eskişehir merkezli Çekiçler Mermer de Marble İzmir’in 30 yıllık yol arkadaşlarından biri. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çekiç, yıllar önceki başlangıçlarını şöyle hatırlattı: “30 yıl deyince çok heyecan verici bir durum oluşuyor çünkü ilk katıldığımız günlerde arkası açık küçük bir pikapla geldik. Küçük bir alanda mallarımızı teşhir ettik. O günden bu güne baktığımız zaman İzmir çok büyük bir gelişme gösterdi. Bu gelişmede de tabi herkesin payı var. Biz şirket olarak bir yerlere geldik ama gerek sivil toplum kuruluşları gerek İZFAŞ fuarın ana düzenleyicisi, belediye, İzmir halkı hepsinin bu işlerde katkısı var ve bu alanda ülke olarak da iyi bir yerlere gittiğimiz kanaatindeyim. İlk zamanlarda fuarın çok katkısı olmaz diye düşünmüştük. Bu fuarların merkezi yurtdışı, özellikle İtalya diye düşünmüştük ama zaman içinde gördük ki ülkemiz de, İzmir de bir marka oldu. Her geçen gün değerini, katkısını yükseltti. Bu sektörde marka şehirlerden birisi oldu İzmir ve dolayısıyla İZFAŞ” dedi.
Marble Fuarı başlamadan önce İzmir Enternasyonal Fuarı’na katılarak sektörel tanıtım yapan Başaranlar Mermer de, İzmir’le bağını koparmayan firmalardan. Firma Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sertel, “33 yıldır katılıyoruz. Fuar bizim sektörümüze çok şey kattı. Sektör olarak biz de fuara çok şey kattığımıza inanıyoruz. İzmir’i doğal taş sektörü olarak seviyoruz. Karşılıklı bir iş birliği içinde olduk. Belediye başkanlarımız fuarı büyütmek için çaba gösterdi. Bu fuar alanı da Marble Fuarı sayesinde kuruldu, güzel bir fuar alanımız oldu. Sektör olarak bunlardan memnunuz. Büyükşehir Belediyemizin de çok büyük hizmetleri var. Karşılıklı istifade ile fuarı güzel yerlere getirdiğimize inanıyoruz. Sektör olarak geçen sene çok başarılı bir sene geçirmedik buna rağmen 1000’in üzerinde yerli ve yabancı katılımcıyla güzel bir fuar organizasyonu oldu bu sene. Katılan firmaların beklentilerini karşılayan, siparişlerini aldıkları güzel bir fuar geçirmelerini umut ediyorum” ifadelerini kullandı.
Yeni pazarlara açılan bir köprü: Marble İzmir
Doğal taş teknolojileri alanında faaliyet gösteren Ankara merkezli Set Makina da 30 yıldır fuarda yer alıyor. Firma ortaklarından ve Genel Müdürü Ayşe Saraçoğlu, Marble İzmir’in ihracatçılar için stratejik önemine dikkat çekerek, “Bu da bizi ayrıca mutlu ediyor. Aynı zamanda İzmir’in mermer fuarı konusunda ihtisaslaşması bizim açımızdan oldukça önemli. İzmir Mermer Fuarı dünyanın en büyük ikinci mermer fuarı olarak geçiyordu ve bunu bütün dünya böyle biliyordu. Onun için geçmişten beri çok fazla yurtdışından firmalar, heyetler geliyor. Bu da bizim gibi üretici firmalara ihracatı artırma ve yeni pazarlar bulma konusunda büyük bir kolaylık sağlamıştır. Daha fazla iş birliklerinin artırılıp daha fazla yurtdışı heyetlerinin getirilmesi ve farklı organizasyonların yapılmasını bekliyoruz” dedi.