Depremzedeler sokağa atılıyor: Nereye gideceğiz?

Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş ve diğer çevre illerinde yaşanan 7.6 ile 7.7 büyüklüğündeki depremden canını kurtarıp İzmir’e sığınan depremzedeler, üçüncü defa yerinden edilerek “Gidecek yerimiz yok. Nereye gideriz bugünden sonra?” diyerek isyan ediyor.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şevvalnur Arıkan-Kahramanmaraş merkez üstünde meydana gelen 7.6 ve 7.7 büyüklüğündeki depremde binlerce insan hayatını kaybetti. İzmir, Antalya, İstanbul, Ankara, Bursa ve diğer illere sığınan depremzedeler, mağdur olduklarını bir kez daha belirtiyor. Okulların tatil edildiği dönemde Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda barınarak iş bulan depremzedeler, okulların açılmasıyla yerlerinden edildi, Bayraklı’daki ‘Geçici Konaklama Merkezi’ne kurulan konteynırda yaşam savaşı vermeye başladı.

‘Ben nereye giderim?’

4 1 rotated
Tuğba Doğan

Aynı deprem büyüklüğüne maruz kalarak sarsılan ve birçok binanın yıkıldığı, bir ilçenin ise yok olduğu Gaziantep’ten İzmir’e gelen Tuğba Doğan, “Bizi ilk olarak Foça’da 20 günlük erkek yurduna gönderdiler. Oradan alıp Bornova’daki bir yere yerleştirdiler. Bornova’dan sonra da Çiğli’ye ve Buca’ya gönderdiler. Bu defa da buradaki konteynıra (Bayraklı) yerleştirdiler. Dün akşam da bir yazıyla hepimizin on gün içerisinde çıkmamız gerektiğini söylediler” ifadelerini kullandı.

Depremzede Doğan, 3 bin liralık kira yardımın yapılacağı belgeye imza atmadığını, kendi adına imza atıldığına işaret ederek “3 bin lira kira yardımı da verip bizi buradan çıkarıyorlar. Biz öyle bir belgeye imza atmadık, kendileri imzalıyor. Dışarıda 3 bin liraya kira mı kaldı? Banka üzerinden bize yatırmayı düşündükleri 3 bin lirayla kış mevsiminde nerede kalırız, nasıl yaşarız ve bu parayla nasıl geçinebiliriz? Benim gelirim de yok, işim de, kimsem de yok” dedi.

Yaklaşık 300 kişi evsiz kalacak

2 6 rotated
Umut Çeri

Yaşanan büyük sarsıntıdan nasibini alan Diyarbakır’dan İzmir’e sığınan Umut Çeri, “6 aylık sürede birkaç yer değiştirdik. Şimdi de Bayraklı AFAD yerleştirme konteynırında ise 1,5 aydır yaşıyorum. Buca’daki Erkek yurdunda kaldığım dönemde güzel bir iş bulmuştum, okullar açıldı bizi çıkardılar ve işsiz kaldım. Dün akşam saatlerinde gelip 10 güne dek çıkın dediler, sebebini de söylemediler. Bana da aynı şekilde kira yardımının 3 bin lira olacağını söylediler. Oysaki benim dışarıda 40 bin lira kadar giderim olacak. Doğalgaz, elektrik, su, kira, yemeğim gibi giderlerim 3 bin lira eder mi?” dedi.

Bayraklı’daki AFAD konteynırında yaklaşık 300 kişinin yaşam mücadelesi verdiğine işaret eden Çeri, “Konteynırların Buca’ya taşınma kararından bir hafta sonrasında ise bu kararı iptal edip 10 gün içerisinde çıkmamızı söylediler. Yaklaşık 300 kişi bu konutlarda yaşıyor,” dedi.

‘Ben o travmayı yeniden yaşamam’

Aynı konteynırda yaşam mücadelesi verirken mağdur edildiğini belirten Semra Şaraldı, Adıyaman’dan İzmir’e sığınıyor. Önce Buca’daki öğrenci yurduna yerleştirildiğini belirten Şaraldı, 1,5 ay sonra AFAD’ın Bayraklı’daki konteynır yaşamsal alanına yerleştiriliyor. Anlattıklarında göz yaşlarına hâkim olamayan Şaraldı, ilk üç günde kendi çabalarıyla enkazın altından çıktıklarını belirtiyor. Torunlarıyla İzmir’e sığınan Adıyamanlı depremzede Şaraldı, “Torunlarımla birlikte İzmir’e geldik, burada devletimize sığındık. 1,5 aydır buradayım ve bize buradaki sürecin belirsiz olduğunu söylediler. Oysaki biz 7 aydır birçok yer değiştirdik, mağdur ediliyoruz.

3 5 rotated
Semra Şaraldı

Dün gece çıkmamızı söyledikleri andan bu yana kendimi çok kötü hissediyorum. AFAD yetkililerine sabah uğradım, ‘Kiraya çıkacaksınız ya da memleketinizde konteynır başvurusu yapacaksınız’ dediler. Benim memleketime gitme şansım olsa, burada ne işim olur? Ben kendi şehrime nasıl giderim? Yeniden başvuru yapamam, çünkü ben o travmayı yeniden yaşayamam. Bulunduğum konteynırda bir sandalyem, kanepem dahi yok. Buna rağmen bir çatımız olduğu için ‘şükredip’ oturduk. Lütfen bunu bize çok görmesinler” diyerek yetkililere gözyaşları içinde seslendi.

İzmir Valiliği’nce hazırlanan resmi yazıda, Bayraklı Geçici Konaklama Merkezi’nde kalan ‘Konteynır Sakinleri’nin 30 Ekim 2020 yılında İzmir’de gerçekleşen İzmir depremi sonrası kurulan konteynır kentin 30 Eylül 2023 tarihinde kapanacağını, bu sebeple de sakinlerin çıkış işlemlerinin yapılması gerektiği vurgulandı. Sakinlere iletilen resmi yazıda, tahliye ile ilgili gerekli desteğin verileceği de belirtildi.

resmi afad

 

HABER MERKEZİ

 

Depremzedeler sokağa atılıyor: Nereye gideceğiz?

Yorumlar kapalı.