Doktorların hayatında: Umutsuzluk, korku ve yoksulluk var

Türkiye’de sağlık sistemi de ekonomik kriz, göç ve sağlıkta yaşanan darp kokusundan etkileniyor. Doktorların seçimin ardından yurtdışına göç serüveninde de artış yaşanıyor. 

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni İzmir Gazetesi’nden Berivan Kaya’nın haberine göre, Türkiye’de başta ekonomi olmak üzere birçok alanda sorunlar çözülmez hale geldi. Ekonomik krizin yanı sıra çalışma şartlarının kötüleşmesi sağlık gibi en elzem sektörü de vurdu. Sağlık çalışanları hem yoksullaştırıldı, hem de yurtlarından oldu. Seçimlerin ardından yurt dışına göçün arttığını belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, özlük haklarının ve çalışma şartlarının kötüleştiğine de dikkat çekti.

“TÜRK TOPLUMU HIZLI BİR ŞEKİLDE FAKİRLEŞİYOR”

Türkiye’de vatandaşların hızla yoksullaştığını belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Haziran ayı itibariyle birçok sendika yoksulluk ve açlık sınırı olmak üzere 2 rakam ifade ederek çalışanların durumunu tespit etti. Bu rakamlar çalışan, emeğiyle geçinen insanların içinde bulundukları ekonomik şartları tanımlarken çok önemli. Asgari ücret az bir farkla açlık sınırını geçti. Bugün üniversitede eğitim veren akademisyen temmuz zammı verilmeden önce 33 bin lira civarında ücret alıyordu. Yoksulluk sınırı ise 33-34 bin bandında. Vali maaşı ise 39 bin lira civarında. Birkaç ay sonra değişiklik olmazsa devletin en üst düzeydeki kamu görevlisi yoksulluk sınırının altına düşecek. Devletin ücretlendirme politikası hiçbir şekilde çalışan insanlara başta kamu görevlileri ve onun yanı sıra farklı branşlarda çalışan emekçilerin aldığı ücreti karşılayamıyor. Yoksulluk ve açlık sınırı o kadar yükseldi ki ücretlere ne kadar zam yapılırsa yapılsın açlık ve yoksulluk sınırındaki artışı yakalamıyorsunuz. Türkiye’de gerçek yaşanan enflasyon TÜİK’in verdiği enflasyon miktarının iki katı. ENAG rakamları TÜİK’in yaklaşık iki katına tekabül ediyor. Enflasyon ve fiyat artışları arasında ciddi bir uyumsuzluk var. Bunun adı yoksullaşma, fakirleşme. Türk toplumu hızlı bir şekilde fakirleşiyor. Ne iş yapıyorsanız yapın, emeğinizle geçiniyorsanız bu yoksullaşmadan pay alıyorsunuz” dedi.

Doktorların hayatında: Umutsuzluk, korku ve yoksulluk var

Yorumlar kapalı.