Manisa Bezi’ne ebru deseni geldi

Osmanlı yelkenleri için dokunmaya başlanan, sonra terletmeyen özelliğiyle sarayın vazgeçilmez kumaşları arasında yer alan Manisa Bezi şimdi de bin yıllık ebru sanatı kullanılarak çeşitlendirildi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şehzadeler Belediyesine ait Kurşunlu Han Atölyelerinde, Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi iş birliği ile açılan Manisa Bezi dokuma kursu ve ebru sanatı kursu hünerlerini birleştirdi. 650 yıllık Manisa Bezi ile bin yıllık ebru sanatının buluştuğu çalışma ile birbirinden güzel eserler ortaya çıktı.

“650 YILLIK GELENEK”

Kurşunlu Han’daki Manisa Bezi Dokuma Kursu’nun Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi kurs eğitmenlerinden Ayşe Çamurlu, “Manisa Bezi, 650 yıllık bir gelenek. Daha önce Osmanlı’da dokunmuş padişahlar, saray mensupları gömlek olarak kullanmış. Sonra ev dekorasyonlarına dönüştü masa örtüsü, perde, çarşaf olarak kullanılmış sonra biz burada hac kıyafeti dokumaya başladık. Böyle böyle ilerledi. Manisa Bezi doğal pamukludan oluşan bir kumaşımız ve yazın serin kışın sıcak tutuyor ve asla terletmiyor. İlk olarak Osmanlı’da yelkenli bezi olarak kullanılıyordu sonra saray mensupları tarafından gömlek olarak kullanılmış” dedi.

Manisa bezinin ebru sanatıyla birleşme serüvenini de anlatan Çamurlu, “Daha önce Manisa Bezi’nin beyaz örtülerini çıkardık. Ebru kursu hocamız Sibel Gürcü’nün sanatını işlemesiyle çalışmamızı Halk Eğitim Merkezi Müdürümüz İlyas Kayaokay’a gösterdik. Sonra o da fikir olarak bize Manisa Bezi’ni ebruyla birleştirirseniz daha güzel fikirler çıkacağını söyledi. Manisa Bezi’nin kollarına işlem yaptık, sonra değişik desenler yaptık. Manisa Bezi’nin üzerinde daha da ileride ebruyla Manisa Bezimizi birleştireceğiz. Daha güzel daha değişik şeyler çıkartacağız” şeklinde konuştu.

“EBRU SANATI BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR”

Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Ebru Sanatı Eğitmenlerinden Sibel Gürcü ise ebru sanatı hakkında bilgi vererek, “Ebru sanatı dünyada tuvali su olan tek resim sanatıdır. Yaklaşık bin yıllık bir geçmişe dayanıyor. Tarihi Hurşunlu Han’da unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sanatımız olan ebruyu halkımıza tanıtıyoruz, sevdiriyoruz büyük ilgi görüyor. Ebruyu biz kağıt üzerine uyguluyoruz. Ebrumuzu tarihte de bu şekilde. Gelen yoğun ilgiyle çeşitli alanlara da uygulamaya başladık. Bizde Kurşunlu Han’da kumaş üzerine uygulamaya başladık. Fularlar yapıyoruz, çantalar yapıyoruz. Bu şekilde talep görünce acaba bunu Manisa Bezi’nde de uygulayabilir miyiz, o yüzeyde de ebruyu tutturabilir miyiz? diye düşündüm. Hocamızdan da destek alarak Manisa Bezi’ne ebruyu uyguladım. Çok da güzel sonuçlar aldık. Hem Manisa Bezimize hem de unutulmaya yüz tutmuş olan ebru sanatını Manisa Bezi’ne uygulayarak bir ilki gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

“YENİ BİR SANAT ORTAYA ÇIKTI”

Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürü İlyas Kayaokay ise yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi ile Şehzadeler Belediyesi iş birliği ile Kurşunlu Han gibi tarihi bir mekânda çeşitli kurslar açıyoruz. Öğretmenlerimizin bize talepleri yerine istikâmetinde bin yıllık ebru sanatıyla 650 yıllık Manisa bezini birleştirdik. Yeni bir sanat ortaya çıkardık. Normalde masa örtüsü, çeşitli kıyafetler, haç kıyafetleri amacıyla kullanılan Manisa Bezini ebru sanatıyla birleştirerek daha farklı bir sanat dalı ortaya çıkarmış olduk.”

İHA

Manisa Bezi’ne ebru deseni geldi

Yorumlar kapalı.